Novi početak: Šta da očekujete kada udomite psa?

Odlučili ste da udomite psa iz azila. Nakon što završite potrebnu papirologiju i provjeru uslova, vaš novi prijatelj ide sa vama kući. Koliko god vi mislili da ste spremni za njega i on za vas, budite spremni i na usputne greške. Kako bi ih bilo manje i kako biste sa lakoćom savladali prepreke, Cuko je za vas pripremio vodič od prvog sata do prvog mjeseca provedenih sa novim psom.
Prvi sat

Kako će se pas adaptirati na novu sredinu zavisi od njegove prošlosti, kao i od razloga zbog kojeg je završio u azilu. Ako je ranije već bio dobr zbrinut i socijalizovan, vrlo je vjerovatno da će se lako prilagoditi.

Međutim, ako je sklonište za psa bilo negativno i stresno iskustvo, onda je moguće da će period adaptacije malo duže trajati. Prvi sat prilagođavanja treba da vam diktira pas. Budite strpljivi i pratite njegov korak. Pustite ga da sam istraži novo okruženje, prilikom čega ne treba da ga prisiljavate da uđe u svaku prostoriju u kući.

Dajte mu prostora i posmatrajte ga iz daljine. Ukoliko dođe do neželjenog ponašanja, pokušajte da ga korigujete koristeći metodu nagrađivanja, kako bi početak života u novoj kući za psa bilo pozitivno iskustvo.

Prvi dan

Vjerovatno ste već postavili korpu za ležanje za vašeg psa, što je savršeno jer će to za njega predstavljati siguran kutak i utočište ukoliko bude preopterećen novim iskustvom. Međutim, i tu treba biti pažljiv – ako je ležaljka ranije korištena kao metod kazne za psa, kako bi bio spriječen da nešto uradi, onda je moguće da će i sam pogled na nju kod psa izazvati strah.

Tokom prvog dana boravka možete naučiti dosta toga o vašem novom članu porodice. Ako imate i druge ljubimce, poželjno bi bilo da se pas upozna sa njima dok još boravi u azilu. Neki psi će se odmah sprijateljiti sa drugim ljubimcima. Sa druge strane, postoje i oni kojima treba malo vremena.

Posmatrajte govor tijela vašeg psa – reći će vam o stanju psa i više nego što možete da zamislite.

Prva nedjelja

Tokom prve nedjelje bi bilo idealno da upoznate psa sa bližom porodicom i prijateljima, vodeći računa o tome da i dalje pratite njegov tempo. Ako se osjeća dobro u novom domu, moguće je i da će odmah prihvatiti nove ljude.

Međutim, ako se pas još uvijek osjeća nesigurno i povučeno, onda bi ovo upoznavanje trebalo da odložite za neku narednu nedjelju. Iz azila odakle je vaš pas bi trebalo da vam daju informacije o socijalizaciji i iskustvu psa sa drugim ljudima, te i smjernice kako bi što lakše prevazišli potencijalne probleme.

Prva sedmica je takođe i vrijeme za prve šetnje sa psom po kvartu. Naoružajte se strpljenjem i ne odustajte od cilja – kvalitetno provođenje vremena sa novim drugarom. Imajte na umu da je sve to potpuno novi svijet za vašeg psa i da ćete tokom šetnje naići na nešto što on prvi put vidi, pa će u skladu sa tim i reagovati. Ne treba napominjati da pas mora biti obavezno na povocu tokom šetnje.

Prvi mjesec

Ovo je period kada počinjete trening sa psom. Ukoliko pas ne zna osnovne komande sad je vrijeme da počnete sa učenjem. Vrlo lako možete shvatiti na koji način će ih vaš pas najbolje naučiti – saznajte šta je to što ga motiviše: hrana, igračka, pohvala ili neka druga nagrada.

Postoji mit da stariji psi ne mogu da nauče nove komande. To nije tačno, jer svaki pas može da bude obučen, samo je potrebno da pronađete odgovarajuću motivaciju za njega i da budete istrajni. Cuko je već pisao o tome, te više možete saznati ovdje.

Ukoliko je ovaj proces učenja komandi i treninga, kao i korigovanja neželjenog ponašanja bezuspješan, možete se konsultovati sa profesionalnim dreserom pasa. On će vam sigurno pomoći da kod psa razvijete poželjno ponašanje i navike.

Udomljavanje psa iz skloništa ili azila je nije lagan zadatak, ali je vrijedan truda. Najvažnije je da budete strpljivi i osluškujete potrebe vašeg novog člana porodice i nesumnjivo je da ćete zauzvrat dobiti njegovo povjerenje i beskrajnu ljubav.

Komentariši