Da li stariji pas može da nauči komande i trikove?

Udomili ste odraslog ili starijeg psa? Ljudi vam govore kako je to greška jer starij psi ne mogu naučiti komande i trikove? Cuko ima odgovore na ova pitanja!

Vjerovanje da stariji psi ne mogu da nauče nove komande, te da “sve što pas nauči je tokom prve godine života” je mit!

Odrasle pse je zapravo, prema istraživanjima, lakše naučiti komandama i trikovima od štenaca. Odrasli psi lakše zadržavaju pažnju duži vremenski period.

Kada govorimo o psima koj su tek ušli u vaš dom, a stariji su, oni će se vrlo brzo navići na novu rutinu. Na primjer, vršenje nužde stariji pas obavlja manje puta nego štene, pa će i proces učenja biti lakši. Povedite svog cuka uvijek na isto mjesto, nagradite ga posle nužde, i poslije nekoliko ponavljanja pas će naučiti gdje je njegovo mjesto.

Komande poput sjedi i dođi takođe možete naučiti uz pomoć kolačića. Ovdje je bitno da psa kada odradi komandu prvo pohvalite, pa mu date kolačić. Na taj način će on kasnije i samu pohvalu shvatiti kao nagradu.

Ukoliko cuka ne interesuju kolačići, postavite psa u poziciju koju ga učite (na primjer sjedi), i pohvalite ga više puta. Ponovite vježbu nekoliko puta dok pas ne shvati šta se od njega traži. Ovaj proces može da traje tri do četiri nedjelje.

Stariji psi takođe mogu da grizu po kući, ili da kopaju u dvorištu. Obezbijedite mu igračke, kao i dovoljno fizičke aktivnosti da ne bi pravio probleme.

Koristite kolačiće kao nagradu za vašeg psa i za komande i vježbe koje nijesmo naveli, i budite strpljivi. Iako odrastao ili star pas, on je ipak spreman da primi nova znanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.