Četiri načina da kontrolišete mačke koje grizu

Ugrizi su jedan od najvećih problema sa kojim se može susresti vlasnik ljubimca u životu sa svojim krznenim drugarom. Ugrizi mačaka sastavni su dio njihove igre, no to ne znači da bi trebali da tolerišete takvo ponašanje. 

Mačku je moguće naučiti da ne grize druge, a evo i par načina.

Poprskajte mačku

Voda u boci, poput plastičnih flaša sa tečnosti za čišćenje stakala ili namještaja, koja ima sprej, odličan je način da se borite sa ugrizom mačke. Jednostavno kada vas vaša mačka ugrize, poprskajte je vodom.

Poznato je da mačke ne vole vodu, a savjet veterinara je da pokušate da zaobiđete uši mačke, jer voda u ušima može stvoriti određene probleme.

Ignorišite mačku

Mačke često grizu kada žele vašu pažnju. Ipak, ako im date previše pažnje, mačke opet mogu ugristi. Bilo kako bilo, ignorisanje mačke kada vas ugrize je dobar i efikasan način da kontrolišete vašeg ljubimca.

Ako vas mačka ugrize, ostavite je i nemojte se igrati sa njom neko vrijeme.

“Ugrizite” i vi

Ako ste udomili mačku, koja je živjela na ulici, onda vas neće gristi ako vi ugrizete nju. Naravno, ne treba da zaista i ugrizete mačku.

Odlučno i jasno NE pokazaće mački ko je šef u kući. Budite odlučni i istrajte u svojoj namjeri.

Pohvalite ponašanje

Kada se igrate sa mačkom, stvarate vezu koja će povećati njeno povjerenje u vas. Zbog toga počastite mačku nekim kolačićem.

Pokažite joj takođe i pažnju i ljubav, a kada nešto uradi pogrešno, ignorišite je i budite odlučni. Mačke mogu biti svojeglave, no vaša ljubav im je ipak na prvom mjestu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.