Ogrlica ili am: Šta je bolje za vašeg psa?

Ako se često krećete u ,,društvu pasa” sigurno ste do sada primijetili bar jednog koji neumorno vuče povodac, dok ga ogrlica do te mjere steže da se pas praktično guši. Iako se am u tom momentu čini kao idealno rješenje, ipak postoje prednosti i mane koje se moraju uzeti u obzir prilikom odabira onoga što je najbolje za psa.
Ogrlice za pse

Vlasnici najčešće za svog psa nabavljaju ogrlice, a mogu se naći u najrazličitijim varijantama. Osim toga, neke su namjerno napravljene da ograniče ili prouzrokuju nelagodu kod psa ukoliko krene da vuče povodac. Ipak, upotreba ovakvih orglica davilica se ne preporučuje, jer na tržištu postoje i druga sredstva za treniranje psa, a koja funkcionišu na principu pozitivnog iskustva za psa.

Međutim, najobičnija ogrlica, koja ne davi psa je sasvim dobar izbor za pse koji ne vuku povodac, jer postoji rizik od povrede vrata, kao i za one koji nemaju respiratorne probleme. Mnogo su udobnije za pse, pogotovo ako planirate da je pas nosi stalno.

Sa druge strane, am nije nešto što pas može nositi i trpjeti na sebi tokom cijelog dana. U većem problemu se mogu naći i dugodlaki psi, jer se krzno može zakačiti za am.

Amovi za pse

Amovi su posljednjih godina sve popularniji, zbog svojih brojnih prednosti. Odlično su za treniranje pasa, pogotovo kod štenaca koji se tek uče da hodaju na povodac, prilikom čega je vlasniku omogućeno da ima malo više kontrole.

Osim što odvraćaju pse od povlačenja povoca, amovi vam mogu pomoći da spriječite psa da skače na druge ljude i pse prilikom šetnje. Još jedna prednost se ogleda se u tome da je sa amom manja vjerovatnoća da se pas upetlja u povodac.

Ako imate ljubimca nježnije pasmine ili pak ljubimca koji ima rizik od disajnih bolesti kao što su francuski buldozi, onda ćete prije izabrati am nego običnu ogrlicu.

Povodac može biti pričvršćen sa amom za prednji ili zadnji dio. Amovi koji se pričvršćuju sprijeda su idealni za veće pse, dok oni koji se pričvršćuju pozadi ne dozvoljavaju da vlasnik ima potpunu kontrolu. U tom slučaju može doći do povlačenja povoca, jer pas ne osjeća jasno pravilne smjernice za trening.

Komentariši