Najčešći razlozi za češkanje i svrab kod pasa

Svrab i češkanje kod pasa nijesu neuobičajna pojava, no to ne znači da je za vlasnika psa ugodno da gleda svog ljubimca kako se češka. Zbog toga vam cuko donosi neke od razloga za ovakvu pojavu kod pasa.

Buve

Ujed buva je vjerovatno prvo što vam pada na pamet kada pomenemo svrab kod pasa. Najčešće se pojavljuje oko glave, vrata, repa i međunožja. Buve se manifestuju, pored svraba i češkanja, i na koži poput prljavštine.

S obzirom da svaki pas zahtjeva poseban tretman, buve liječite u dogovoru sa veterinarom.

Krpelji

Poput buva, krpelji traže krv kako bi preživjeli. Prilikom ujeda stvara se zapaljenje koje će se pogoršati ako krpelj ostane duže zakačen.

Sezonske alergije

Sezonske alergije se najčešće manifestuju svrabom kože kod pasa. Najčešće se pojavljuju tokom proljeća i jeseni. Cvijeće, trava i drveće su najčešći nosioci sezonskih alergija.

Cuka možete zaštititi redovnim kupanjem, provjetravanjem prostorija, kao i manjim izlaganjem mjesta na koje može da “pokupi” neku alergiju.

Alergije iz hrane

Iako su gore navedene alergije češće, pas može dobiti alergijsku reakciju i na hranu. Određeni psi mogu biti alergični na pojedine proizvode poput govedine, piletine, riže, kukuruza. Jedna od reakcija psa na alergiju je i svrab.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.