Zašto pas vrši nuždu u kući?

Jedan od najvećih problema kada imate psa u stanu je vršenje nužde. Štenci se obično u kraćem vremenskom roku nauče da nuždu vrše napolju, no problem se dešava i kod starijih pasa. Cuko vam donosi nekoliko razloga za ovakvu pojavu.

Uzbuđenje

“Psi koji pokazuju uzbuđenje mogu slučajno da uriniraju”, kaže veterinarska Lisa Radosta, specijalista za ponašanje pasa.

Ona ističe da je uriniranje ekvivalentno mrdanjem repa i skakanju.

Strah

Pas može urinirati i kada ga je strah. To se može desiti kada nepoznata osoba krene ka psu u kući. Pas može izgledati srećno, a opet pokazati submisivno ponašanje, koje se manifestuje uriniranjem.

Loš trening

“Ako vaš pas nije jasno i pravilno naučen da vrši nuždu napolju, onda ni vi ne bi trebalo da budete iznenađeni ako vaš pas ne urinira vani”, kaže Radosta.

Ona ističe da pas treba da se nauči da je vršenje nužde napolju jedino ispravno, te da ga u početku treba nagraditi. Kada pas počne da redovno traži izlaske za potrebe vršenja nužde, onda su nagrade poput kolačića nepotrebne, dok je pohvala uvijek dobrodošla.

Obilježavanje teritorije

Iako je obilježavanje teritorije nešto što psi češće rade napolju, vaš cuko to može raditi i u stanu. Doktorica Radosta ističe da je najvažnije spriječiti ovakvu pojavu.

Ukoliko pas koji je tek došao u vaš dom obilježi teritoriju na više mjesta, potrebno je pokazati mu da to nije dobro. Ukoliko stvori naviku, onda ćete imati mnogo veći problem.

Medicinski razlozi

Medicinske promjene, poput urinarne infekcije, bolesti bubrega, dijabetes i slično čine da pas češće obavlja nuždu.

Radosta kaže kako će u slučaju zdravstvenih razloga pas biti primoran da obavi nuždu na mjestu na kom možda i ne bi želio. Zato, ako primjetite iznenadnu promjenu, povedite cuka kod veterinara.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.