Kako zaustaviti dijareju kod psa?

Dijareja je problem koji se često javlja kod pasa, prvenstveno zbog toga što su oni skloni tome da sve ,,trpaju” u usta. Međutim, u nekim slučajevima dijareja je uzrokovana ozbiljnim zdravstvenim problemima, te zahtijeva ozbiljniji tretman.

Uz dijareju kod pasa se mogu pojaviti i još neki simptomi kao što su: povraćanje, gubitak apetita, gubitak težine, bol u stomaku, letargija. Ovo je bitno znati, kao i uzrok dijareje, kako bi na pravilan način pomogli svom psu.

Dijareja koja se odjednom pojavi kod inače zdravog psa može biti posljedica nečeg što je pas pojeo, stresa, iznenadne promjene načina ishrane ili virusne, bakterijske ili parazitske infekcije.

Hronična dijareja može biti uzrokovana alergijom ili intolerancijom na određenu hranu, nekim tipovima parazita, bakterijskim infekcijama, bolešću pankreasa, upalom crijeva, sindromom nervoznog crijeva, nekim tipom kancera ili bolestima van gastrointestinalnog trakta (otkazivanje rada jetre ili srca).

Kada je potrebna hitna intervencija?

Ukoliko je vaš pas veoma mlad ili pak veoma star i već ima neke zdravstvene probleme, trebalo bi da se posavjetujete sa veterinarom oko pravilnog liječenja dijareje. Veterinara je potrebno pozvati i u slučaju kad je stolica vašeg psa prečesta i vodena, sadrži tragove krvi u sebi, kada pas konstantno povraća, ili je u letargičnom i depresivnom stanju i u bolovima. Ovo mogu biti znaci neke vrlo ozbiljne bolesti kod pasa.

Kako vi možete zaustaviti dijareju kod vašeg psa?

Ukoliko je vaš pas već odrastao i dobrog je opšteg zdravstvenog stanja, možete probati i sami da mu pomognete u situaciji kada mu se javi dijareja.

Ako je vaš pas odjednom dobio proliv:
  • Pobrinite se da pas pije što više vode, kako ne bi dehidrirao.
  • Dajte psu obrok sačinjen od kuvanog bijelog pirinča i piletine (bez kostiju i kožice). Neka kuvani bijeli pirinač bude jedina vrsta hrane koju ćete davati psu sve dok mu se konzistencija stolice ne vrati u normalu.
  • Ukoliko dijareja traje više od 24 sata ili se stanje kod vašeg psa pogorša, odmah pozovite veterinara.
Ako vaš pas ima dijareju i povratio je jednom ili dva puta:
  • Nemojte mu davati hranu narednih 12 sati.
  • Kako bi izbjegli dehidrataciju, dajte psu male količine vode tokom dana.
  • Ako pas nije povraćao u posljednjih šest sati, ponudite mu malu količinu već pomenutog obroka od kuvanog pirinča i piletine.
  • Ako pas nije povratio u narednih dva sata nakon konzumacije obroka, opet mu možete dati malu količinu kuvanog pirinča.
  • Nastavite tretman, postepeno povećavajući količinu hrane i produžavajući vrijeme koje prođe između obroka dok se konzistencija stolice kod psa ne vrati u normalu.
  • I u ovom slučaju, ako dijareja bude trajala duže od 24 časa ili se pojave još neki simptomi koji pogoršavaju stanje vašeg psa, morate odmah kontaktirati veterinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *