Zašto pas povraća žutu pjenu?

U većini slučajeva, žuta pjena se javlja kao posljedica praznog stomaka kod psa. Žuta boja proizilazi iz žuči – digestivne tečnosti koja nastaje u jetri, nakuplja se u žučnoj kesi, a zatim ispušta u tanko crijevo, neposredno ispod stomaka.

Pas dakle može povraćati žutu pjenu ukoliko je žuč iziritirana nedostatkom hrane. Ukoliko je vaš pas zdrav, jede i vrši nuždu normalno, a ipak povraća žućkastu pjenu, onda biste mu mogli pomoći tako što ćete smanjiti vremenski raspon između dva obroka. To ne znači da psu treba da dajete više hrane, već da jedan veliki obrok podijelite u dva ili tri manja, ali češća  obroka.

Nažalost, postoje i brojni medicinski problemi koji mogu  natjerati psa da povraća na prazan želudac.

Potencijalni medicinski problemi

Ukoliko pas povrati još nešto osim žute pjene, najbolje bi bilo da uzorak ponesete kod veterinara. Naravno, ako primijetite travu u pjeni, jasno vam je da ono što treba da uradite je da držite psa podalje od grickanja trave i pratite da li i dalje povraća.

Odlazak kod veterinara je neophodan u slučaju da vaš pas pokazuje i druge simptome kao što su letargija, gubitak apetita, dijareja i pojava žutila na koži, očima ili desnima psa. Problem može biti jednostavan ako su uzroci iznenadna promjena ishrane, stres ili propratni efekti nekog lijeka. Međutim, provraćanje žute pjene mogu izazvati i mnogo ozbiljniji problemi kao što su: zapaljenje pankreasa, trovanje, oboljenje jetre, paraziti i alergije.

U nekim slučajevima kada pas proguta neko strano tijelo, nephodna je i hitna operacija.

Komentariši