Najčešće povrede repa kod pasa i kako ih liječiti

Iz perspektive ljudi, pseći rep služi da nam pokaže cukovo raspoloženje, tačnije koliko je srećan što nas vidi. Ipak, rep psa je mnogo vše od toga, a poput ostalih djelova tijela, i on može biti podložan raznim bolestima.

Doktor Patrik Mahani, veterinar iz Kalifornije, ističe najčešće probleme koje psi mogu imati sa repom.

Ujed

Psi uživaju u kontaktu sa drugim psima u parku ili tokom šetnje. Ipak, to može biti i opasno, s obzirom da lako može doći do napada, gdje često strada rep.

“Pas na repu može biti lako povrijeđen tokom igre sa drugim psom, ili prilikom povlačenja tokom napada. Najčešći tretman kod ujeda na repu je čišćenje rane, oralni antibiotici i tablete za smanjenje bola”, kaže Mahani.

Infekcija kože

Postoji veliki broj razloga zašto dolazi do infekcije kože na psećem repu. Tu se ističu alergije i infekcije nastale posjekotinama.

“Susrećemo se sa dosta slučajeva infekcija od alergija, koje čine da pas češka i grize svoj rep”, kaže doktor Dafi Džons iz klinike iz Džordžije.

“Rep ima vrlo malo kože, i kada se koža pocijepa, ostaje otvorena rana koju je teško zaliječiti. Tretman je vrlo težak i najčešće se rješava tabletama”, dodaje Džons.

Uganuće

Uganuće najčešće nastaje prilikom prevelike upotrebe repa, posebno kada pas pliva. Mišić se zamara, a mali sastavi i ligamenti se istežu, pa dolazi do povrede repa.

Povrede zbog mahanja repa

Pas igranjem repa pokazuje svoju ljubav i entuzijazam. To pak može da stvori i velike probleme.

Naime, mahanjem repa pas širi svoj radijus, pa se vrlo često dešava da “pogodi” namještaj, zid ili drugi objekat koji može da ga povredi.

Povrede nastale udarcima tokom mahanja repom mogu da budu vrlo ozbiljne, i nerijetko dovode do amputacije.

Oštećenje nerva

Nervi u repu mogu da nastradaju tokom traumatičnih događaja, poput saobraćajne nesreće. Prema Džonsu, rep kod kog je oštećen nerv izgleda mlitavo i nema previše pomjeranja.

Oštećenje nerva može nastati i kod hronične bolesti diskusa. Disk pritiska kičmenu moždinu, što čini da se rep teže pomjera.

Fraktura i dislokacija

Fraktura ili dislokacija repa dešava se kada se na cukov rep nagazi, nešto padne na njega, ili ga priklješte vrata. Najbolji scenario, ističe Mahani je da se rep samostalno zacijeli.

U određenim situacjama, potrebna je i parcijalna amputacija. Kada se radi parcijalna amputacija, pas bi trebao da bude pod anestezijom, a zarastanje kože traje između 10 i 14 dana.

Buve

Buve često napadaju pseći rep, što može izazvati probleme. Buve izazivaju iritaciju. Ipak, ne treba da brinete jer postoje brojni ljekovi koji mogu pomoći vašem psu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.