I oni mogu biti probirljivi: Zašto psi odbijaju određenu vrstu hrane?

Iako biste na prvi mah rekli da bi psi pojeli sve što nađu, to nije uvijek slučaj. Ukoliko ste neiskusan vlasnik, može se desiti da skupo prođete u odabiru i pronalaženju idealne hrane za vašeg izbirljivog mezimca. Ipak, što se industrijske hrane za pse tiče, cijela filozofija se svodi na tri stvari: miris, ukus i tekstura hrane.
Miris

Isto kao što je to slučaj kod ljudi, hrana svojim mirisom može privući ili odbiti psa. Možda vaš pas voli kad hrana miriše jače ili pak slabije. Naravno, na miris hrane može uticati i njena svježina, jer što duže stoji, hrana polako gubi svoju aromu. Masti iz hrane onda počinju da oksidiraju u perokside što može rezultirati neugodnim mirisom hrane. Iako je ekonomičnije uzeti veću količinu hrane, ipak nemojte žrtvovati njenu svježinu i miris, jer se može desiti da pas ne želi takvu da je jede.

Ukus

Šta je hrana, ako nije ukusna? Na sreću, brojni proizvođači hrane za pse svojim klijentima pružaju širok izbor opcija i sastojaka kako bi zadovoljili potrebe i onih najizbirljivijih pasa. No, ne treba zaboraviti kako svježina hrane utiče ne samo na njen miris, već i ukus. Zbog toga je treba čuvati na suvom mjestu u adekvatnim kutijama i iskoristiti je prije isteka roka.

Tekstura

Možda mislite da tekstura nije bitna kao i miris i ukus, ali upravo ona može biti krucijalna za izbirljive pse. Karakteristike hrane kao što su tvrdoća, kohezivnost, ljepljivost i elastičnost hrane su od velikog značaja. Mnogi psi preferiraju hranu koja se može lako žvakati, pa će radije jesti komadiće mesa iz konzerve, nego suve granule.

Usporite sa poslasticama

Ako prečesto dajete svom psu keksiće i slične poslastice, koje su mahom ukusnije od regularne hrane, pas će razviti ,,finiji ukus” i odbijaće tu regularnu hranu iščekujući da mu date poslasticu. Ukoliko neko iz vaše porodice ili okruženja često svrati i voli da ,,časti” vašeg cuka keksićima ili ostacima ljudske hrane, može pospješiti gojaznost vašeg psa. Držite se sljedećeg pravila: poslastice ne treba da čine više od 10%  ukupnih kalorija kojim hranite psa tokom dana.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.