Da li vjerujete u ove mitove o agresivnom ponašanju pasa?

Često se govori o ponašanju psa na osnovu njegove rase. Iako se za neke rase smatra da su urođeno agresivne, to nije tačno. Cuko razbija mitove u koje ste do sada vjerovali, a tiču se agresivnosti kod pasa.
Mit broj 1: Nekim rasama pasa je urođeno da budu agresivni

Često ćete čuti da je nekim rasama kao što su rotvajler ili američki staford terijer svojstveno da budu agresivni, pa samim tim i opasni. Ipak, istina je drugačija: nijednoj rasi agresivnost nije urođena osobina. Svaki pas može ispoljavati znake agresivnosti, ukoliko je loše tretiran, zlostavljan ili uplašen.

Psi mogu biti agresivni i onda ako ih zloupotrebljava vlasnik koji želi agresivnog čuvara ili borbenog psa.

Mit broj 2: Agresivan pas se ne može prevaspitati

Ovo je takođe netačno. Socijalizacija i treninzi poslušnosti mogu pomoći psu da nauči kako da se otvori i ukaže povjerenje ljudima i drugim psima. Psihotropni ljekovi takođe mogu pomoći psu da započne proces prevaspitavanja i treninga.

Mit broj 3: Agresivni psi su previše opasni za održavanje

Neki psi mogu da ispoljavaju toliku agresivnost, da im je potrebno da trening sprovede profesionalac. Takvi psi su najčešće slučajevi teškog zlostavljanja. Ipak, ne treba gubiti nadu i odustati od psa, jer se svako agresivno ponašanje kao što je lajanje i ujedanje može korigovati uz pomoć profesionalne pomoći.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.