Kako spriječiti mačiće da grizu vas i vaše stvari

Grickanje kod mačića smatra se dijelom igre sa svojim drugarima. Mače tada uči da dozira grickanje, s obizorom da se agresivno grickanje ne toleriše u mačjem svijetu.

“Mačke naslijeđuju sposobnost da ugrizu, a tokom odrastanja i u periodu kada ih zovemo mačićima, uz igru sa drugarima uče da doziraju ugriz”, kaže Pem Džonson-Benet, sertifikovani stručnjak za ponašanje pasa u “Asocijaciji za ponašanje mačaka”.

“Mače koje prejako grize biva na neki način kritikovano od strane majke ili od strane ostalih članova legla. Igra je vrlo bitna za mačiće, pa brzo nauče pravila”, dodaje Džonson-Benet.

Ipak, opasno je onda kada se nastavi i u odraslom životu. Nerijetko se, kaže Džonson-Benet dešava da mačke nastavljaju sa ugrizima i u odrasloj dobi. Ona ističe da je najbolje spriječiti, no da je moguće i “liječiti” ovaj problem.

“Najbitnije je da, kada učite mače, da ne koristite svoje prste kao igračke. Nebitno da li je riječ o mačetu ili odrasloj mački, morate joj staviti do znanja da ugrizi ljudskog mesa nijesu dozvoljeni”.

“Ako vas mačka ujede tokom igre, prekinite svu aktivnost. Ako vas napadne za članke, takođe stanite. Mačke žele da se krećete, pa kada ste mirni, njihov trud ne donosi rezultat koji žele”.

Džonson-Benet savjetuje i da tokom ugriza mačke treba nježno odgurnuti mačku. Ignorisanje mačke nakon ugriza je najbolji način da joj pokažete da ne radi pravu stvar, jer im je pažnja ljudi izuzetno bitna. Takođe, možete poprskati vodom mačku, no nikako je ne smijete fizički kažnjavati.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.