Kako pripremiti mačku za dolazak psa i psa za dolazak mačke?

Iako se u svakodnevnom govoru koristi kao metafora za loše odnose, pas i mačka mogu živjeti zajedno.

“Psi i mačke mogu bez problema da žive zajedno”, kaže veterinarka iz Filadelfije Liz Bejls. Sve što je potrebno za skladan život dvije životinje je da čovjek bude posrednik.

Ukoliko imate mačku, te u dom dovodite psa, ili obrnuto, potrebno je da ispratite par jednostavnih koraka koji će vam pomoći da zadržite mir u svom domu.

Bejls savjetuje da po dolasku novog ljubimca date vremena i prostora da se prilagode na zajednički život i dijeljenje prostora. Ona ističe da bi najbolje bilo odvojiti mačku na nekoliko dana, uz obezbijeđivanje dovoljne stimulacije za igru tokom tih dana.

Nikako ne zanemarite jednog ili drugog ljubimca, već im podijelite jednaku pažnju. Takođe, stvari ljubimaca, poput kreveta, postavite u prostoriji drugog ljubimca, kako bi se navikli na miris svog novog drugara. Da je proces uspio znaćete kada mačka ne bude pod stresom, te počne normalno da jede, igra se i koristi kutiju sa pijeskom.

Ako imate psa u kući, i dovodite mačku, prvi kontakt neka bude brz, sa maksimalno deset minuta u zajedničkom prostoru. Psa držite na povocu i pustite mačku da se približi psu koliko ona želi, uz naravno vašu kontrolu nad situacijom.

Kada se vaš pas smiri, nagradite ga poslasticom, a zajedničko vrijeme povećavajte postepeno i budite strpljivi.

“Ako je vaša mačka živjela sa psom ranije, onda se osjeća sigurno okružena drugim životinjama, pa će i tranzicija biti lakša. Ipak, ako se ponaša agresivno, posao će biti mnogo teži”, kaže doktorka Lisa Radosta, stručnjak za ponašanje pasa sa Floride.

“Ako vaš pas voli igru, te nije agresivan, lakše će prihvatiti mačku. Postoje neki psi koji jednostavno ne prihvataju mačku, te se tada morate konsultovati sa veterinarom, kako bi donijeli najbolju odluku”.

Ona ističe da je važno obezbijediti sigurno mjesto za mačku, poput mjesta na koje se može popeti, kako bi bila van domašaja psa.

Da bi mačka bila sigurna važno je da pas bude pod kontrolom. Zbog toga je bitno da pas poznaje osnovne komande, poput “mjesto”, “sjedi”, “ostavi”. Nagradite psa za dobro ponašanje, posebno kada reaguje na komandu u prostoriji sa mačkom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *