Zašto psi imaju brkove?

Pseći brkovi imaju mnogo veću ulogu u životu psa nego što bi to moglo da se pomisli.

Brkovi, ili preciznije vibrisi (lat. vibrissae) kod pasa imaju više funkcija, a jedna od njih je da pomažu životinji da “odredi gdje se nalazi u prostoru”, kaže veterinarka Džesika Vogelsang

Dok djeca svijet otkrivaju dodirujući stvari, psi to rade pomoću svojih brkova i njuške. Za to su zaslužne Merkelove ćelije, posebni receptori na koži povezani sa nervnim krajevima koji pomažu da se pas orjentiše. stoji u istraživanju “Veterinar Sciene“-a iz 2014. godine.

U istraživanju se navodi da ovi djelovi imaju važnu funkciju koja utiče na proces uzimanja hrane, komunikacije sa drugim vrstama, ali i agresije, držanja položaja glave tokom radnji poput plivanja ili mrdanja glavom.

Brkovi daju psu informacije o veličini, obliku i brzini objekata u okolini, navedeno je u istraživanju koje je radio “LiveScience.com“. U tekstu ovog portala navodi se i da brkovi pomažu psu da bolje vidi objekat, čak i u mraku, kada druga čula, poput njuha, slabe.

LiveScience.com” je u svom istraživanju naveo i da brkovi mogu pokazati kako se pas osjeća, pa će tako refleksivno usmjeriti brkove u pravcu nečega što ih ugrožava. Zbog toga, naučnici vjeruju da brkovi igraju važnu ulogu u odbrambenom sistemu psa pri susretu sa predatorima ili drugim psima.

Razlika između brkova i dlaka

Brkovi nijesu isto što i dlake i nemaju ista svojstva. Završeci brkova su puni nerava, koji šalju informacije mozgu. To, tvrde naučnici koji su učestvovali u istraživanju “LiveScience.com“, objašnjava zašto će pas, umjesto da udari u krevet, instinktivno spustiti glavu kada treba da dohvati igračku, ili zašto pas drži glavu van vode prilikom svog prvog kontakta sa vodom.

Jednostavno, brkovi su jedan od senzora koji pomažu cuku da skenira svoju okolinu.

Dužina i debljina brkova kod pasa, njihov broj, kao i kod ljudi, zavise od jedinke, te ne postoji neka povezanost među njima.

Brkove psu možete skratiti, jer ne postoje receptori bola na njima. Ipak, ne preporučuje se da to radite, jer može dovesti do dezorijentisanosti ljubimca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *