Kada je idealno kastrirati ili sterilisati psa?

pas veterinar sterilisati kastrirati

Kastracija ili sterilizacija psa je velika odluka za sve vlasnike ljubimaca. Ukoliko ste se odlučili da vaš ljubimac ili ljubimica budu podvrgnuti ovom zahvatu, vjerovatno će vas zanimati kada je idealno vrijeme da to uradite?

Većina veterinara u Sjedinjenim Američkim Državama preporučuje da se kuje i psi sterilišu ili kastriraju između šest i devet mjeseci starosti.

Ova tvrdnja, navodi Margaret Rut-Kustric, autorka nekoliko knjiga o psima i veterinarka iz Minesote, nema decidno naučno pokriće.

Naime, niko nije sproveo globalno istraživanje ili istraživanje širokih razmjera na temu idealne dobi za kastraciju i sterilizaciju. Takvo istraživanje trebalo bi da obuhvati podatke kada je neki pas podvrgnut tretmanu, te kako je tretman uticao na život psa tokom godina.

Morao bi da da odgovor kada su se razvile eventualne bolesti kod pasa koji su, na primjer, kastrirani sa pola godine starosti, ili godinu. Riječ je istraživanju koje je vrlo teško sprovesti, i moralo bi da traje veoma dugo na velikom broju uzoraka.

Preporuka još od poslije Drugog svjetskog rata

Period od šest do devet mjeseci se preporučuje još od Drugog svjetskog rata, kada su mnoge porodice prihvatile pse kao ljubimce, pa su bili zainteresovaniji za kontrolu njihovih reproduktivnih hormona.

Tadašnje anestetičke i operacione tehnike zahtjevale su da pas bude star barem šest mjeseci.

Pročitajte i:

Pet mitova o kastraciji i sterizilaciji ljubimaca kojim ne bi trebalo da vjerujete

Današnja tehnika pokazala je da se pas ili kuja mogu kastrirati ili sterilisati sa već šest do osam nedjelja starosti. Takođe, procenat komplikacija, koji iznosi oko 6 procenata, ne varira u odnosu na starost ljubimca.

Rasa psa odlučuje idealnu dob

Rut-Kustric smatra da bi kuje, posebno one rase koje su podložne tumorima, trebalo sterilisati kada odrastu, te napune par godina. Ona preporučuje da se kuje koje ne planirate da parite sterilišu, jer se eliminiše rizik od opasnih bolesti.

Za mužjake, taj rizik od bolesti je manji, pa kastracija nije toliko obavezna. Ipak, ako ne planirate da parite ljubimca, kastracija neće donijeti mnogo negativnih stvari, ali će dovesti do određenog rizika od pojave bolesti.

Zbog toga, odluku o kastraciji treba donijeti u saglasnosti sa veterinarom, jer je rasa psa veoma bitna kod ovakve odluke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *