Cuko otkriva: Da li je vašem psu oslabio sluh?

Kako pas postaje stariji, može se desiti da vremenom dođe do oštećenja njegovog sluha. Ako na vrijeme uočite simptome, možete se prilagoditi novim potrebama vašeg cuka.

Neki od simptoma oštećenja sluha su generalni nedostatak reakcije, sklonost dubljem snu nego inače, kao i pojačano lajanje. Ako pas ne reaguje na vaše dozivanje i komande, to može biti znak da slabo čuje.

Slično tome,  kada pas ne reaguje na dolazak poštara, zvuk zvona ili zvuk automobila, a činio je to i ranije, može ukazivati na slabljenje sluha. Možda ćete primijetiti i kako je vaš pas manje poslušan nego prije. A to može značiti jednostavno da više ne mogu da čuju i reaguju na vaše komande, kao što su ranije znali.

Kada psi izgube sluh, skloniji su tome da laju češće i glasnije nego inače. Ovo se dešava jer više ne mogu čuti svoj glas i kontrolisati ga na odgovarajući način.

Na kraju, kako se problem sa sluhom pogoršava, pas može spavati duže i dublje nego inače. Na ovaj način se oni povlače iz svijeta usljed novog stanja, kao i da ih neki zvukovi više ne mogu tako lako probuditi kao prije.

Kako možete pomoći svom psu? Prije svega nemojte paničiti. Mnogim psima se događa gubitak sluha kako stare. U većini slučajeva postoje jednostavne u dnevnoj rutini koje mogu pomoći psu sa oštećenim sluhom. Umjesto verbalnih treba da uvede vizuelne znakove za naredbe, a uz to treba biti i oprezniji prilikom šetnji.

Najviše vam može pomoći iskustvo ljudi sa psima sa oslabljenim sluhom te savjeti veterinara. Ukoliko sumnjate na to da vaš pas slabije čuje, obavezno ga povedite kod veterinara. Što ranije reagujete, to će vašem psu biti lakše da i dalje nastavi da vodi srećan i zdrav život.

Komentariši