Gubitak apetita: Zašto mačke ne jedu hranu?

Mačke će generalno pojesti hranu koja im se stavi bez pretjeranog oklijevanja. Postoje pak i mačke koje ne pokazuju preveliki entuzijazam prema određenoj hrani. To može biti problem, ako mačka pokazuje specifično ponašanje, poput podizanja glave i okretanja.

Cuko.me vam donosi razloge za takvo ponašanje, te objašnjava kada bi trebalo da se zabrinete.

Prije svega, važno je da poznajete svog ljubimca ili ljubimicu. Ako vaša mačka uživa u hrani, a onda odjednom izgubi apetit, trebalo bi da reagujete odmah, posebno ako je gojazna.

Dijarea i povraćanje su takođe signali za uzbunu i ne bi trebalo da oklijevate da kontaktirate veterinara.

Ako ste utvrdili da je mačka zdrava, ili pak nemate razlog da sumnjate na neku bolest, postoje i drugi razlozi zašto mačka odbija hranu.

Često davanje poslastica vašem ljubimcu ili ljubimici može da ima velike i negativne posljedice po njihov apetit. Mačka će se tako navići na ukusniju hranu i ignorisati onu koju joj dajete kao redovni obrok.

Više članova u porodici često predstavlja opasnost, s obzirom na hranjenje pored propisane. Dodaci u ishrani mačke, a koji uključuju ljudsku hranu, imaju negativan uticaj poput poslastica, jer je ljudska hrana svakako ukusnija od suvih granula.

Nekontrolisano davanje poslastica i ljudske hrane u većini slučajeva dovodi do gojaznosti, a vašoj ljubimici je potrebna nutritivno balansirana hrana sa jednakim dnevnim unosom, kako bi zadržali optimalni nivo zdravlja.

Pri kupovini hrane provjerite i rok upotrebe, jer promjena mirisa i stanja hrane može odbiti ljubimca od konzumiranja iste. Takođe, provjerite koje sastojke sadrži hrana, te ne mijenjate vrstu i brend hrane koji kupujete.

Ukoliko želite da promijenite hranu, učinite to postepeno, miješajući staru i novu. Nova vrsta hrane može da pomogne ukoliko se vaš ljubimac zasitio trenutnog proizvođača, ali tu promjenu napravite u dogovoru sa veterinarom.

Praćenje ponašanja mačke je pak ključno u definisanju razloga zbog kojih mačka odbija hranu, a dobro poznavanje svog ljubimca pomoći će vam da preduzmete adekvatne i pravilne poteze ili promjene.

Naravno, ne plašite se da kontaktirate veterinara za savjet.

Komentariši