Zdravstveni problemi koji uzrokuju gubitak apetita kod pasa

Gubitak apetita je česta pojava kod pasa, koja može ukazivati na različite zdravstvene tegobe. Za vlasnike je bitno da potraže uzrok ovoj zabrinjavajućoj pojavi, kako bi na najefikasniji način pomogli svom psu.

Kako bi vam pomogao u rješavanju ovog problema, Cuko.me  je izdvojio najčešće zdravstvene razloge zbog kojih vaš pas ne želi da jede.

Anksioznost usljed razdvajanja

Ovo je jedan od najčešćih razloga pojave letargije i gubitka apetita kod psa. Ako ostavljate psa predugo samog kod kuće, može se lako desiti da on počne da odbija da jede. Anksioznost može biti uzrokovana i selidbom, dovođenjem novog ljubimca ili novorođenom bebom.

Čak i jaki zvuci i grmljavina mogu u tolikoj mjeri da unervoze psa, da on počne da odbija hranu nekoliko dana.

Depresija

Pas koji pati od depresije će u najvećem broju slučajeva odbijati ne samo da jede već i da pije vodu. Uzroci depresije kod pasa mogu biti različiti: gubitak drugog psa ili voljene osobe, bolest ili hemijski disbalans u organizmu. No, uz malo truda i stručne pomoći, depresija kod pasa se može pobijediti.

Nervoza stomaka

Ukoliko pas povraća, to je znak da je njegov stomak uznemiren, te će iz tog razloga izbjegavati da jede. Stomačni problemi mogu proći sami od sebe, ali ako se povraćanje nastavi, potrebno je da potražite stručnu pomoć.

Problemi sa desnima i zubima

Kao i kod ljudi, tako i kod pasa dentalni problemi mogu biti izrazito bolni. Ukoliko psa bole zubi ili ima upaljene bolne desni, i proces jedenja će biti bolan za njega, pa će pas radije odustati od hrane. Problem možete riješiti odlaskom kod veterinara ili djelovati preventivno: voditi računa o oralnoj higijeni i zdravlju vašeg psa.

Takođe, povreda usta može spriječiti psa da jede.

Paraziti

Crijevni paraziti mogu izazvati gubitak apetita kod psa, kao i letargiju, slabost i povraćanje.

Srčana bolest

Može se desiti da pas koji ne jede boluje od bolesti srca, što je ozbiljno stanje koje se mora pravilno liječiti. Pored gubitka apetita, postoje još dva karaktetistična simptoma: suvi kašalj kod psa i pokušavanje psa da povrati ali bezuspješno.

Trovanje

Ako je vaš pas sklon da jede biljke ili da kopa po smeću, može pojesti nešto što izaziva trovanje. Simptomi trovanja su: gubitak apetita, letargija, povraćanje i napadi.

Prisustvo ženke u tjeranju

Često se dešava da mužjak odbija da jede sve dok je u blizini ženka koja je u tjeranju. Čim se završi njen period tjeranja, trebalo bi da mužjak povrati svoj apetit od ranije.

Ostali uzroci gubitka apetita su ređi, ali neki od njih su daleko opasniji: problemi sa tiroidnom žlijezdom, kancer, plućna bolest, mačja sida, mačja leukemija, pseći kašalj, sindrom iritirajuće činije (kada činija iz koje pas jede proizvodi zvuk koji ga ometa i iritira prilikom jela), starenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.