Da li je maslinovo ulje dobro za zdravlje psa?

Pitate li se da li psi smiju da konzumiraju maslinovo ulje? A jeste li upoznati sa učinkom koje maslinovo ulje može imati na zdravlje vašeg psa? Cuko rješava sve vaše nedoumice i donosi vam 8 dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite maslinovo ulje u ishranu vašeg psa.

1. Za pse maslinovo ulje ima dobar ukus

Možete ga koristiti u svrhu poboljšanja ukusa dosadnih suvih granula, ako ih vaš cuko jede svakog dana.

2. Maslinovo ulje pomaže u smanjenju kilograma

Ukoliko vaš pas pati od viška kilograma, uvrstite maslinovo ulje u njegovu ishranu. Mononezasićene masti u maslinovom ulju će pomoći pri sagorijevanju nakupljenih loših masti u ćelijama psa i na taj način smanjiti salo na stomaku psa i redukovati osjetljivost na insulin.

3. Pospješuje opšte zdravlje psa

Mononezasićene masti koje se mogu naći u maslinovom ulju služe i u svrhu prvenecije od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa kod pasa. Maslinovo ulje sadrži i oleinsku kiselinu, za koju se vjeruje da uz još neka jedinjenja pomaže u prevenciji pojave karcinoma kod pasa.

4. Maslinovo ulje poboljšava imuni sistem kod psa

Kako sadrži visoku koncentraciju antioksidanata, uključujući polifenole, vitamin E, hlorofil i karotenoide, maslinovo ulje je veoma efikasno u očuvanju imunog sistema koji brani organizam od bolesti.

5. Maslinovo ulje može da produži životni vijek vašeg psa

Psi ne žive onoliko dugo koliko bismo mi voljeli, ali nema ništa tužnije od psa koji ostara prije svog vremena. Maslinovo ulje može pomoći u prevenciji procesa oksidacije slobodnih radikala, koji je glavni krivac za prijevremeno starenje psa. Zato uključite maslinovo ulje, kako bi vaš pas što duže imao veseo mladalački život.

6. Ono je hrana za mozak

Maslinovo ulje pomaže u sprečavanju opadanja kognitivnih funkcija, koje je povezano sa procesom starenja kod svih vrsta pasa. Pobrinite se da, ako je vaš pas već stariji, na dnevnoj bazi unosi maslinovo ulje.

7. Maslinovo ulje snadbijeva vašeg psa energijom

Cirkluacija se poboljšava i disanje postaje lakše uz dnevnu dozu maslinovog ulja, koje pomaže u povećanju protoka krvi, a kod ljudi smanjuje efekte astme. Zato je maslinovo ulje posebno dobro za pse sa brahicefaličnim sindromom koji često imaju problema sa disanjem, kao što su na primjer buldozi.

8. Tretman za ljepotu

Ovo je još jedan benefit korišćenja maslinovog ulja – ljepše krzno. Tretirajte krzno vašeg psa i spoljašnjom i unutrašnjom upotrebom maslinovog ulja. Ono će učiniti da njegovo krzno bude sjajnije i mekše, a pomaže i kod ekstremno isušenog i zamršenog krzna.

Foto: pexels.com

Komentariši