Četiri dobra razloga da izvedete psa u šetnju po kiši

Poznato je da bi psa trebalo izvoditi u šetnju dva do tri puta dnevno, kako bi se riješio viška energije, obavio fiziološke potrebe i istraživao svijet oko sebe. Ali šta ako pada kiša?

Kišno vrijeme ne smije biti izgovor. Za dobrobit psa je od izuzetne važnosti da ga izvodite i kada je napolju hladno, kišovito i vjetrovito.

1. Novo iskustvo

Problem kišovitog vremena i nije pravi problem, jer psu kiša kao takva ne smeta. Ali pas ponekad može biti lijen i suviše naviknut na okruženje doma, pa ne želi da izađe napolje i pokvasi se. Naprotiv, izlazak u šetnju tokom različitih vremenskih uslova će omogućiti psu da uživa u novim iskustvima.

2. Jačanje imunog sistema

Izlazak psa napolje tokom kiše ne treba da bude nešto što ćete obaviti na brzinu. Psu uvijek treba svježeg vazduha i šetnje, što doprinosi poboljšanju njegovog psihofizičkog blagostanja. Naravno, podrazumijeva se da ne mislimo da treba psa da izvodite vani po najvećem pljusku.

3. Zabava

Pas kome je dosadno može postati agresivan, paranoičan, pa čak i depresivan. Kako bi bio srećan, potreban mu je životni stil podstaknut novim avanturama. Kiša i snijeg mogu biti fantastična zabava za vašeg cuka. Može skakati po lokvama i valjati se u blatu, što u kratkom roku može da popravi njegovo raspoloženje. Ukoliko planirate da se duže zadržite napolju, treba preduzeti mjere opreza. Nabavite svom psu kabanicu kako biste zaštitili njegovo krzno, te ga po dolasku kući obavezno dobro posušite peškirom.

4. Dobrobit i za vlasnika

Još jedan od dobrih razloga da izađete u šetnju sa svojim ljubimcem, bez obzira na vrijeme, je poboljšanje vašeg raspoloženja i jačanje veze između psa i vas. Fizička aktivnost oslobađa endorfine koji utiču na nervni sistem tako što smanjuju nivo stresa i napetosti. Uz to ćete i tokom zimskih mjeseci redovnom šetnjom održavati odličnu formu.

Komentariši