Stvari iz domaćinstva koje treba čuvati van domašaja mačke

Šta je to toliko opasno za mačke da ih može ubiti? Nažalost, radi se o namirnicama koje sigurno imate u vašem domu, do kojih mačka može slobodno doći. Cuko vam otkriva listu namirnica i stvari koje bi trebalo da čuvate na mjestima koja su van domašaja vaše mezimice.
1. Tunjevina

Vjerovali ili ne, konzervirana tunjevina spada u listu namirnica koje su opasne po mačke. Dok je sa jedne strane  sasvim u redu da ponekad miješate mačju hranu sa tunjevinom, dugotrajna i stalna ishrana tunjevinom vašoj mački neće pružiti potrebne hranljive sastojke. Pored toga, kao posljedica takve ishrane može se desiti da mačka dobije trovanje živom.

2. Svježe i suvo grožđe

Čak i male količine grožđa i suvih grožđica mogu uzrokovati otkazivanje bubrega kod mačke. Ukoliko primijetite prekomjereno povraćanje i hiperaktivnost kod vaše mezimice, to mogu biti rani znaci trovanja grožđem.

3. Čokolada

Ovaj slatkiš nije otrovan samo za pse već i za mačke. Posebno su opasne crna čokolada i čokolada za kuvanje. Ako vaša mačka pojede čokoladu može doći do abnormalnog srčanog ritma, tremora, epileptičnih napada i na kraju smrti.

4. Ljiljani

Pazite kakvo cvijeće unosite u vaš dom, jer koliko god da su lijepi, ljiljani su opasni za mačke. Samo su dva lista ljiljana dovoljna da izazovu poremećaje u radu bubrega i smrt kod mačaka. Simptomi trovanja ovim cvijetom su: balavljenje, povraćanje, nedostatak apetita, pretjerano mokrenje koje za par dana može u potpunosti nestati. Što prije mačku odvedete veterinaru, veće su šanse da je spasite.

5. Alkohol

Alkohol na mačke ima isti uticaj kao i na ljude, samo što je mačkama potrebna mnogo manja količina da bi se uočio taj uticaj. Čak samo dvije kašičice alkohola mačku mogu dovesti u stanje kome.

6. Paracetamol

Lijek koji ljudi koriste protiv bolova i temperature, za mačke može biti izuzetno toksičan. Ne dozvolite da mačka pojede ni jednu tableticu paracetamola, jer će u suprotnom doći do oticanja vrata, lica ili udova, otežanog disanja, hipotermije, žutice i kome.

7. Aloja

Biljka koja ima brojna pozitivna dejstva na ljude, može itekako loše uticati na mačke. Simptomi trovanja mačke ovom biljkom uključuju povraćanje, depresiju, dijareju, anoreksiju, tremore i promjenu boje urina.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.