Sedam razloga zašto vaš pas ima loš zadah

Ukoliko provedete neko vrijeme sa psom, neminovno je da ćete osjetiti i njegov zadah. To može biti neprijatno iskustvo za vas, no ne samo za vas. Loš zadah kod psa može se ukloniti jednostavnim čišćenjem zuba, no nekada je i znak mnogo ozbiljnijih problema, koji zahtjevaju i pažnju veterinara.

Evo nekih od razloga za loš zadah kod vašeg psa.

Dentalne bolesti

Loš zadah kod psa se dešava kada ima neku dentalnu bolest, ili bolest desni.

“Kada otvorite usta svog psa, pogledate desni, možete da vidite da li su crvene ili upaljene. Takođe, možete vidjeti i da li se naslage formiraju na zubima. To nijesu naravno dobri znaci”, kaže Džefri Stupin, glavni veterinar u centru iz Pensilvanije.

Bolest bubrega

Bolest bubrega, ili njihovo otkazivanje, može biti razlog lošeg zadaha. Zapravo, smanjenje funkcije bubrega čini da se pseći zadah osjeća na amonijak, ističe Stupin.

“Otpad koji se normalno eliminiše preko bubrega se taloži u krvnom sistemu, i onda se ispoljava na zadahu”, dodaje doktor Stiv Barghusen, iz Minesote.

Otrovne ili nezdrave supstance

Psi će pojesti gotovo sve, uključujući i stvari koje su loše po njih.

“Postoji čitav niz toksičnih supstanci, a dio njih koji se koristi u kućnoj upotrebi je dostupan i psima. Ako sumnjate da je vaš pas konzumira neki od njih, a osjetite to po zadahu, odmah treba da kontaktirate veterinara”, kaže Stupin.

Dijabetes

Dijabetes može da kod pasa izazove čudan zadah. On najviše podsjeća na nešto slatko. Doktor Barghusen ističe kako nekontrolisan dijabetes može da potisne imuni sistem, dozvoljavajući bakterijama u ustima da se razvijaju bez ikakve kontrole.

Oralni tumori

Zubi i desni vašeg psa nijesu jedina područja koja bi trebala da vas brinu kada govorimo o lošem zadahu i njihovom uzroku. Oralni tumori su takođe mogući uzročnici.

Doktor Barghausen ističe da ti tumori variraju u veličini, te da bi i najmanje promjene u ustima vašeg psa trebalo prijaviti veterinaru.

Hrana

Iako smo već govorili o mogućim toksičnim materijama koje vaš pas može unijeti, loš zadah može da uzrokuje i hrana koju dajete svom psu.

Suva i mokra hrana imaju pozitivne i negativne uticaje na zadah psa: neki tipovi suve hrane mogu biti bolji za zube psa, kao i generalno čistoću ustiju, dok sa druge strane vlažna hrana ima više vode, što pomaže psećim ustima.

No, hrana može da bude uzrok lošeg zadaha, pa se preporučuje da se savjetujete sa veterinarom, kako bi vaš cuko dobio najbolju i najoptimalniju hranu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *