Pet vrsta nepoželjnog ponašanja kod pasa koje uzrokuju vlasnici

Naravno da se svi trudimo da budemo dobri vlasnici i ,,roditelji” svom psu, ali često se dešava da vlasnik nenamjerno ohrabruje loše ponašanje psa. Ono što je u početku smiješno i simpatično vrlo brzo postane iritantno i nepoželjno ponašanje, te nastaje veliki problem u komunikaciji između psa i vlasnika. Cuko ovoga puta objašnjava zašto vi kao vlasnik treba da preuzmete krivicu za to i kako da korigujete nastale loše navike kod vašeg psa.
Skakanje

Ako ohrabrujete i nagrađujete ovakvo ponašanje psa, to  vam se može obiti o glavu. Kada pas skoči na vas to vam je u početku možda izgledalo simpatično i slatko, jer smatrate da na taj način pas iskazuje svoju naklonost prema vama. Vi takvo ponašanje nagrađujete osmjehom, maženjem i pas smatra da vam se to sviđa.

Problem nastaje kada pas poraste i kad vas isprlja skačući na vas, a vi ste obukli neku svečanu odjeću ili prosto odjeću za posao. Osim toga pas vas može na taj način slučajno  ogrebati ili povrijediti.

Korigujte takvo ponašanje tako što više nećete ohrabrivati i nagrađivati vašeg psa kada skoči na vas. Suzdržite se i od toga da ga odgurnete kada skoči, jer mu i na taj način poklanjate pažnju. Treba da ga ignorišete sve dok ne stane sa sve četiri noge na zemlju. Jedino tada možete ponovo uspostaviti kontakt sa psom. Dakle, ignorišite ovu lošu naviku kod psa, čak mu i okrenite leđa sve dok ne shvati da to ponašanje više nije poželjno.

Moljakanje

Znate dobro na šta mislimo – tužni pseći pogled. Teško je odoljeti psu koji vas pogleda na način kao da kaže ,,Umirem od gladi” baš u momentu dok jedete. U narednom trenutku već dajete psu hranu iz vašeg tanjira. Iako to radite iz ljubavi i želje da sa psom podijelite hranu, ipak razmislite o lošim posljedicama te navike. Konstantno davanje vaše hrane psu, mogu dovesti psa do gojaznosti i drugih zdravstvenih problema, a i opasnosti da pas sam pojede nešto iz vaše kuhinje što može biti opasno za njega.

Umjesto što dijelite svoju ljudsku hranu sa psom, bolje je da mu u vrijeme vašeg obroka date poslasticu ili igračku punjenju keksićima za pse, koja će okupirati psa dok  vi jedete. Naravno ako pas i dalje bude uporan u svom moljakanju, ignorišite ga sve dok ovo neželjeno ponašanje ne iščezne iz njegovih navika.

Povlačenje povoca

Ovo je još jedno ponašanje koje će vas koštati živaca ako često dozvoljavate vašem psu da prođe nekažnjeno svakog puta kada povuče povodac. Na kraju će ugodna šetnja sa psom postati neugodna borba vaših i mišića vašeg psa, jer što čvršće držite povodac to će jače pas vući.

Potrebno je da naučite psa da je jedino prihvatljivo ako je povodac opušten. To ćete postići tako što ćete prilikom šetnje svakog puta kada vas pas povuče, stati. Kada počne da kruži oko vas ili vas gleda očekujući da se nešto desi, ponudite mu keksić  (ili bilo koju poslasticu koju koristite za treniranje vašeg psa) sa strane sa koje želite da hoda pored vas. Kada se približi poslastici nastavite da hodate dajući psu s vremena na vrijeme poslasticu kako bi naučio da je najbolji način taj da šeta pored vas i da je povodac između vas i njega opušten.

Lajanje

Pas koji laje da bi dobio nešto kao što je hrana ili igračka je pas koji voli da naređuje. Ako mu date to što on zahtijeva,  ne riješavate problem samo zato to će on tada prestati da laje. Naprotiv, vi na taj način podržavate i ohrabrujete ovo njegovo ponašanje i budite sigurni da će pas nastaviti da laje svaki put kako bi dobio ono to želi.

Ovu naviku ćete iskorijeniti tako što ćete naučiti psa da mora da zasluži hranu ili igračku. Dakle kada ispuni zadatu komandu, kao što je na primjer ,,Sjedi”, tek onda može dobiti hranu ili igračku. Ako vaš pas laje kako bi vas natjerao da mu brže sipate hranu u činiju, vaš zadatak je da odmah ostavite činiju i odete. Isto važi ako pas laje kako biste mu dali lopticu ili neku drugu igračku – samo ostavite lopticu, okrenete se i odete.

Na taj način pas će brzo shvatiti da će mu lajanje donijeti stvari koje su suprotne od onoga što on želi.

Grickanje i ujedanje

Svi štenci prolaze kroz fazu kada im rastu zubi, što je vrlo neprijatno za njih. Tada im je potrebno nešto čime će ublažiti taj neugodni osjećaj, te grickaju sve što nađu, pa čak i vašu ruku. Iako je ta faza prolazna, navika ostaje, ukoliko vi to dozvolite, a vaš pas kada odraste nastaviće da grize stvari, praveći štetu.

Svakog puta kada vas pas gricne, napravite bolnu grimasu i uzvik i odšetajte od psa. Ponavljajući ovo ponašanje pas će shvatiti kada prelazi granicu i da ne smije više da gricka ono što mu nije dozvoljeno. Već smo pisali o tome kako naučiti psa da se suzdrži od grickanja, pa više savjeta možete naći i pročitati ovdje.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.