Kako okupati mačku? Cuko savjetuje korak po korak!

Bilo da se vaša mačka uprljala tokom igre, ili jednostavno smatrate da je vrijeme da je okupate, tek proces kupanja mačke može biti vrlo stresan.

Stručnjaci sa “vestreet” portala ističu da je priprema izuzetno bitna, te vam prenosimo njihove instrukcije za kupanje bez previše stresa za vas, ali i vašeg ljubimca.

1. Procijenite kako bi vaša mačka mogla da reaguje na kupanje. Mačke će uraditi sve da bi izbjegle vodu i kupanje. Zato se preporučuje da kontaktirate vašeg veterinara, kako bi sa njim formirali pravilnu strategiju koja će stres smanjiti na minimum. Veterinar će tako predložiti neke strategije, ili ljekove kojim će smiriti mačku.

2. Pripremite mačku. Ako je moguće, skratite nokte vaše mačke, kako bi spriječili ogrebotine u slučaju negodovanja. Takođe, četkajte mačku.

3. Izaberite lokaciju. Preporučuje se kupanje u kadi ili sudoperi koja ima prskalicu.

4.  Pripremite odgovarajuća sredstva. Uz kadu, lavabo ili sudoperu preporučuje se da imate spremne i:

  • Šampon prilagodljiv mačkinom krznu i mačkinim godinama
    Krpu ili peškir kojim ćete čistiti lice i glavu mačke
    Peškir kojim ćete osušiti mačku
    Odjeću koja će zaštititi vas od grebanja. Ovo je izuzetno bitno!
    Pomoćnik bi bio takođe dobar izbor, jer dodatni par ruku svakako neće odmoći.
Proces kupanja

Kada ste odradili pripremu, vrijeme je za kupanje

1. Pripremite vodu. Prije nego uzmete mačku, osigurajte da je voda topla. Ako nemate prskaljku, napunite 7 do 10 cm vode, te provjerite da voda ne bude ni pretopla ni previše vruća.

2. Ubacite mačku u prostor za kupanje. Nježno nakvasite mačkino krzno koristeći prskaljku ili krpu. Budite pažljivi da ne skvasite mačije oči, uši ili nos.

3. Trljajte šampion na mačije krzno. I ovdje je bitno da ne dohvatite uši, oči ili nos mačke. Koristite krpu i pratite uputstva sa šampona.

4. Uklonite sav šampion sa krzna. Ovdje je u prednosti prskalica u odnosu na krpu, jer je mnogo lakše ukloniti šampon sa krzna.

5. Provjerite da li vam je nešto promaklo. Šampon u krznu može da izazove iritaciju kože, a takođe mačka može da lizne šampon. Zbog toga provjerite da li je negdje ostalo šampona, posebno kod mačije brade, stopala ili oko abdomena.

6. Osušite mačku. Iskoristite spremljeni peškir i dobro osušite njeno krzno. Ako mačka dozvoli, iskoristite i fen na nižoj brzini.

Nakon posla, častite mačku nekom nagradom, ali i sebe, jer proces svakako nije lak, no apsolutno jeste izvodljiv.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *