Kako psu ili mački dati tabletu?

Iako djeluje kao pomalo smiješno pitanje, natjerati psa ili mačku da progutaju tabletu može biti veliki izazov.

Veterinar će tako često preporučiti ljubimcima tablete, no vjerovatno ćete sami morati da ih date vašem psu. Cuko.me vam donosi savjete da to uradite na najlakši način.

Sakrijte lijek u hrani

Strategija koja je najlakša je da lijek ubacite u nešto što vaš ljubimac voli. Tako se tableta može sakriti u nekoj salami, viršli, kobasici.

Mala količina jogurta će takođe ne samo sakriti lijek, već i pomoći da se tableta lakše proguta.

Komercijalni proizvodi poput kolačića ili hrane sakriće miris tablete, pa će pas ili mačka “pokupiti” tabletu uz hranu. Pilulu sakrijte u manjoj količini hrane, kako bi je ljubimac lakše progutao.

Stategija koju možete koristiti je i ona sa nagradnim kolačićem. Zainteresujte psa ili mačku toliko da se uzbude oko nagrade, a onda uz kolačić dajte mu i lijek. S obzirom da su ljubimci prilično halapljivi, progutaće kolačić vrlo brzo, a sa njim i pilulu.

Ne insistirajte

Kućni ljubimci, u ovom slučaju psi i mačke, često odbijaju ljekove. Iako su se gore navedeni trikovi pokazali uspješnim, postoje i slučajevi kada ljubimci odbijaju da uzmu tabletu.

Nemojte da forsirate ljubimca da proguta tabletu, iako je to za njihovo dobro.

U slučaju da nijedan od trikova ne uspije, konsultujte svog veterinara, kako bi uz njegovu pomoć i savjete uspješno realizovali vašu akciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.