Zdravstveni problemi zbog kojih odmah morate povesti mačku kod veterinara

Lista mačijih stanja koju vam predstavljamo je osmišljena kako bi vam pomogla da prepoznate situacije kada je potrebna hitna veterinarska intervencija.
1. Otežano disanje

Otežano disanje je jedno od najneugodnijih stanja u kojem se može naći bilo koje biće, kako čovjek tako i životinja. Smrt nastupa nakon tri minuta bez disanja, pa je mačkama koje teško dišu potrebna hitna intervencija. Probleme sa disanjem kod mačaka isprva može biti teško prepoznati. Kasnije možete uočiti simptome kao što su disanje otvorenih usta, kašljanje, neprirodni zvukovi disajnih puteva, piskutanje…

2. Abnormalno uriniranje kod mužjaka

Ovo može biti jedno od najozbiljnijih stanja sa kojim se mačke suočavaju – opstrukcija urinarnih puteva. Ono se iz anatomskih razloga javlja gotovo isključivo kod mužjaka, a ako se ne liječi može biti kobno.

Mačke koje se nađu u ovom stanju trpe jake bolove, zatim dolazi do naglog propadanja bubrega, potencijalno puknuće bešike, a visoki nivo kalijuma u krvi može izazvati zastoj srca. Početni simptomi mogu biti suptilni: mačke uriniraju van kutije sa posipom, mogu se naprezati, prilikom čega izbace samo malu količinu urina.

3. Znakovi jakog bola

Iako bol sam po sebi zahtijeva neku vrstu intervencije, mnogo je važnije to što on može biti znak nekih ozbiljnijih oboljenja. Simptomi koji otkrivaju da je mačka u bolovima su zavijanje, dahtanje, skrivanje i pretjerano reagovanje na kontakt sa bolnim područjem.

4. Iznenadna paraliza zadnjeg dijela tijela

Kad već pominjemo bol, treba da znate da je ovo jedna od najbolnijih stvari koju mačka može doživjeti. Tromboembolija aorte je komplikacija srčanih bolesti kod mačaka, gdje dolazi do pojave krvnih ugrušaka u zadnjem dijelu tijela, što izaziva paralizu. U ovom slučaju je neophodna hitna veterinarska intervencija.

5. Gubitak apetita

Ovo je jedan od najčešćih pokazatelja da nešto nije u redu sa mačkom. Uzrok tome mogu biti ozbiljni zdravstveni problemi kao što su otkazivanje bubrega, dijabetes, crijevna opstrukcija ili masna jetra.

6. Dugotrajno povraćanje i/ili dijareja

Nije neubičajno da se desi da mačka ima mekšu stolicu ili povrati povremeno. Međutim, ukoliko povraćanje i dijareja traju duže vrijeme, a uz to primijetite i krv, povedite mačku odmah kod veterinara.

7. Trovanje

Gutanje otrova pigubnih za mačke kao što su antifriz ili ljiljan zahtijeva hitno tretiranje. Vaše brzo djelovanje može drastično promijeniti ishode različitih vrsta trovanja.

8. Duboka letargija i kolaps

Letargija se često manifestuje time što se mačka ne kreće, stalno se skriva, leži i ne reaguje na nadražaje. Kako biste uklonili sumnju na ozbiljnija stanja čiji je simptom letargičnost, mačku mora pregledati veterinar.

9. Napad

Iako jedan napad možda nije opasan po mačku, vlasnici treba da znaju da napadi dolaze često u naletima, na svakih nekoliko sati pri čemu bivaju sve gori. Napadi mogu biti posljedica izlaganja mačke toksinima kao što su plijesan ili nekvalitetna sredstva protiv buva.

10. Velika trauma

Nakon trauma kao što su pad sa visine, udar automobila, napad od strane pasa, mačke nekad naizgled izađu nepovrijeđeno. Vlasnici treba da znaju da ne smiju da zanemaruju ovakve događaje i da povedu mačku odmah kod veterinara. Iako nekad nema očiglednih znakova povrede, kao što su rane i krvarenje, ipak postoje unutrašnje povrede koje treba odmah tretirati.

11. Borba sa drugim mačkama

Mačke koje su se borile sa drugim mačkama bi trebalo što prije povesti kod veterinara. Rane koje tada nastaju se relativno lako mogu tretirati antibioticima, ako se počne na vrijeme. Svako odlaganje može dovesti do stvaranja apcesa (nakupljeni gnoj i upalne tečnosti u novostvorenoj rani), što zahtijeva anesteziju i operativni zahvat.

Vlasnici mačka bi trebalo da znaju da gore navedeni spisak nije iscrpan, jer nije moguće nabrojati, ili čak zamisliti sve hitne slučajeve kod mačaka. Kad god ste u nedoumici, treba odmah da pozovete i posjetite veterinara.

Komentariši