Cuko otkriva: Zašto mačke odjednom postaju agresivne?

Iako djeluje da mačke odjedom napadnu svoje vlasnike, one zapravo vrlo često pokazuju suptilne promjene u svom ponašanju prije napada. Ovi položaji tijela mogu biti trag u preciznom otkrivanju uzroka koji izaziva agresivno ponašanje.

Agresija kod mačaka može imati više okidača. Proučavanje kompletne i potpune istorije o tome gdje se mačka nalazila i šta se dešavalo prije nego što je počelo agresivno ponašanje predstavlja ključnu komponentu u utvrđivanju uzroka.

Strah može da prouzrokuje agresivno ponašanje kod mačaka. To može biti naučeno ponašanje zasnovano na prethodnom iskustvu.

Agresija usljed medicinskih razloga može biti veoma česta. Bol je najčešći medicinski uzrok iznenadne agresije, pogotovo kod starijih mačaka. Artritis, zubne bolesti, povrede i infekcije su samo neka od stanja koja uzrokuju agresiju kod mačke, naročito ako je dodirnete na bolno mjesto. Osim bola, do agresije mogu dovesti i pad kognitivnih funkcija, kao i neurološki problemi.

Teritorijalna agresija se događa kada mačka osjeti da je uljez povrijedio njenu teritoriju. Iako je često usmjerena na druge mačke, ljudi i druge životinje takođe mogu biti predmet agresije.  Čak i dolazak nove osobe ili novog kućnog ljubimca mogu učiniti da se mačka osjeti ugroženom.

Statusna agresija nastaje kada mačka nastoji da bude glavna u kući. Ukoliko je ovo uzrok, mačka ispoljava svoju agresiju tako što zareži kad pokušavate da je pomjerite, blokiraju vrata ili vas ugrize kada pažnju poklonite drugom ljubimcu.

Preusmjerena agresija je najnepredvidiviji i najopasniji tip agresije kod mačaka. U tim slučajevima mačka je u previše uzbuđenom stanju zbog nekog spoljašnjeg nadražaja. Uzrok njene agresije može biti neka životinja napolju, neki zvuk ili miris koji je uznemirava.

U mnogim slučajevima, jednostavno upoznavanje sa ranim signalima agresije koje mačka pokazuje mogu biti sasvim dovoljni da se sklonite iz situacije prije nego što ona pređe u nasilje. Iako ne možete uvijek da kontrolišete uzroke nervoze, vi vašoj ljubimici treba da pružite prostor koji joj je potreban da ispolji svoju agresiju, a da nikoga ne povrijedi.

Komentariši