Žašto mačke donose poklone i mrtve životinje vlasnicima?

Vlasnici mačaka često dobijaju “poklone” od svojih ljubimaca. Bilo da je to igračka, ili nešto neprijatnije, poput mrtve ptice ili glodara, mačka će vam donijeti neki vid poklona, no da li znate zašto to vaši ljubimci rade? I da li možete spriječiti ove pojave? Cuko.me donosi vam odgovor.

Postoji nekoliko razloga da vam mačka donese neki poklon. Da bi procijenili razlog, važno je vidjeti šta vam mačka donosi.

Igračke

Neke mačke dočekuju svoje vlasnike sa svojim omiljenim igračkama. Razlog za to je najčešće želja da se igrate sa mačkom.

Kao vlasnik mačke, teško je odoljeti svom ljubimcu ili ljubimici kada u ustima donese omiljenu igračku, a stručnjaci savjetuju da ispratite njenu želju, te da odvojite malo vremena za igru sa mačkom.

Plijen

Mačke su predatori i instinktivno reaguju na brze pokrete. Kada mačka vidi malu, krznenu životinju, poput miša ili ptice, čučnuti će i zuriti u nju. Vjerovatno će joj se i prikradati i pokušati da je ulovi.

Kada mačka uspješno ulovi svoj plijen, iako nije prijatno za vidjeti, možda će ga pojesti, dio njega, ili će se jednostavno igrati sa lovinom. Kada izgubi interes, ostaviće plijen, odnijeti ga na omiljeno mjesto, ili puštati zvukove, kako bi obavijestila vlasnika o svom “trofeju”.

Zašto donose plijen kao poklon?

Pitanje sa naslova članka veže se prije svega za majke, koje donose mrtve ili žive ulove svojim mačićima kako bi ih naučile kako da love.

Neke mačke imaju sličan odnos sa vlasnicima, koji rezultuje dobijanjem onoga što se želi. Baš kao i kod majkinog učenja.

Ako mačka nosi u ustima mrtvu pticu, vlasnik će joj vjerovatno baciti igračku ili poslasticu kako bi je ona izbacila. To ljubimac može shvatiti kao način da dođe do poslastica, igre i nagrada.

Kako spriječiti mačku da lovi druge životinje?

Najjednostavniji način je da mačku držite u stanu ili kući. Mačka koja ne izlazi vani, logično da ne može loviti koliko i mačka koja živi u divljini.

Važno je pak da obezbijedite dovoljno zanimacije za vašeg ljubimca ili ljubimicu u kući, jer je poriv za lovom prirodan.

Pokušajte sa igračkama i drugim stimulacijama za mačke koje možete kupiti ili napraviti, ili jednostavno prihvatite poklone koje vam mačka donosi. Namjere, svakako, nijesu loše, iako često nijesu baš prijatne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *