Sedam razloga za gubitak težine kod ljubimaca

Gubitak kilaže kod ljubimaca uz savjete veterinara i pravilnu ishranu može biti vrlo korisna stvar za vašeg ljubimca. Ipak, ako vaš ljubimac u kratkom periodu izgubi mnogo na težini, to može biti opasno po njegovo zdravlje, a evo i sedam mogućih razloga za takvu pojavu.

Paraziti

Kalin Hajnce, asistent profesor na Univerzitetu “Tufts”, odsijek veterina, kaže kako gubitak kilaže može biti povezan sa parazitima. Današnja medicina pak sadrži brojne lijekove za ovu pojavu, no Hajnce ističe kako se neki paraziti ne mogu otkloniti samo tabletama.

“Postoje paraziti koje ne može da ubije većina proizvoda. Oni su češći kod pasa nego mačaka, a najčešće ih ljubimci konzumiraju preko zagađene vode ili hrane. Simptomi, pored gubitka kilaže, su i povraćanje, meku stolicu, dijarea i smanjen apetit. Zbog toga je bitno da veterinar postavi pravu dijagnozu i liječi parazita na pravi način”, kaže Hajnce.

Kancer

Kancer crijeva kod pasa i mačaka dovodi do gubitka kilaže. I ova bolest je, kaže Hajnce, češća kod pasa nego mačaka. Najčešće obole stariji psi. Tumor se može pojaviti u stomaku, crjevima ili rektumu, a pored simptoma povraćanja i lošeg apetita, i bol u abdomenu je loš znak.

Bolest bubrega

Za razliku od drugih bolesti, kod bolesti bubrega ljubimac ne gubi odmah kilažu. Hajnce kaže kako, ako ljubimcu tek otkrijete da je razlog gubitka kilaže bolest bubrega, on tu bolest ima duže vrijeme.

Ljubimci sa bolestima  bubrega će piti mnogo vode, ali i urinirati češće.

Bolest srca

Kao bolesti bubrega, i ljubimci sa bolestima srca neće odmah početi da gube na kilaži. Zapravo, neki psi mogu dobiti na kilaži uprkos gubitku apetita. Generalno govoreći, Hajnce kaže kako je naljakše vidjeti da li ljubimac ima problem ako izgubi apetit.

Bolesti zuba

Oralni bol može voditi do gubitka težine kod ljubimaca, jer će psi ili mačke imati problem sa žvakanjem tvrde hrane.

Bolest zuba generalno nije teško liječiti, no veterinari upozoravaju da treba pratiti apetit koji bi postepeno trebao da se vrati u normalu.

Promjena hrane

Gubitak težine ne mora biti uvijek vezan sa nekom bolesti. Hajnce ističe da je jedan od najčešćih načina za gubitak kilaže promjena hrane kod ljubimca.

“Ljudi su dolazili kod mene sa problemima u gubitku kilaže kod njihovih ljubimaca. Pretrage koje bi odradili nijesu pokazivale probleme, da bi kasnije otkrili da je ljubimcima mijenjana hrana. Vlasnici su hranili ljubimca istom količinom hrane, no nova hrana je imala 20 posto manje kalorija.

Hajnce kaže kako natpisi na pakovanjima mogu biti zbunjujući, te ističe kako treba dobro pročitati broj kalorija u pakovanju.

Stres

Stres nije često medicinsko pitanje, ali on može promijeniti apetit kod ljubimca, kažu veterinari.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.