Pet namirnica koje nikako ne biste smjeli da date svom psu!

Za one koji ih imaju u svom domu, psi su kao članovi porodice. Uz nas su, dio naše svakodnevice, a pružaju nam i apsolutnu ljubav i vjernost. 

Kada je pak riječ o ishrani, veterinari ističu kako treba napraviti razliku između onoga što mi jedemo, i onoga što dajemo našim ljubimcima. Iz tog razloga, donosimo vam pet proizvoda koje nikako ne bi smjeli da dajete svom psu.

Čokolada

Doktorka Tina Vismer, medicinski direktor u Centru za kontrolu otrova kod životinja, kaže kako psi nemaju “off” dugme kada je u pitanju hrana. Ona ističe čokoladu kao proizvod koji nikako ne bi smjeli da dajete svom cuku.

Konzumacija čokolade može da izazove povraćanje, dijareu i napade. Posebno ističe tamnu čokoladu, koja je mnogo opasnija po pse.

Ksilitol

Vještački zaslađivač koji se nalazi u žvakaćim gumama, slatkišima i pekarskim proizvodima nikako nije dobar za pse. Razlog je taj što spušta šećer u krvi kod pasa.

Pas od pet kilograma bi sa samo jednom pojedenom žvakaćom gumom stvorio toliku dozu u sebi da bi mogao da izazove otrovanje. Nizak šećer u krvi se stvara za 10 do 15 minuta od konzumacije, a manifestuje se povraćanjem ili gubitkom koordinacije.

Grožđe

Grožđe kod pasa izaziva otkazivanje bubrega, povraćanje, povećano uriniranje i povećanu potrebu za unosom vode. Doktorka Vismer apeluje da se grožđe drži što dalje od domašaja pasa.

“Psi imaju različite potrebe i drugačiji metabolizam od ljudi. Imaju i sjajan nos i kada je riječ o hrani, mogu da dovedu sebe u velike probleme”, ističe Vismer.

Luk

Ako ga konzumiraju u velikim količinama, luk može da poremeti rasspored crvenih krvnih ćelija. Iako nivo trovanja uzrokuje doza koja se unese, simptomi se mogu vrlo brzo pojaviti, pa je prepoznavanje istih vrlo bitno. Letargija i smanjen apetit su najčešći simptomi.

Alkohol

Pivo, vino, kokteli, dezerti sa alkoholom… Sve ovo može stvoriti probleme kod stomaka vašeg psa. Čak i malena doza koja se unese može da poremeti stomak psa, te da čak bude i opasna po život.

Doktorka Vismer ističe kako je vrlo bitno spriječiti unos alkohola, a ako se primjeti da je pas unio alkohol, treba ga odmah povesti kod veterinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.