Njima nije zabavno: Tokom igre nikada ne treba da zadirkujete psa!

Koliko ste puta zavarali psa da ste bacili lopticu, a zapravo ste je sakrili iza leđa? Iako vam je možda simpatično da gledate zbunjeni izraz na licu vašeg psa, to ne bi trebalo često da radite.

Osim varanja i zadirkivanja prilikom igranja, psu smeta i kada mu ponudite igračku ili poslasticu pa je uzmete nazad, kada je stavite van njegovog domašaja i podstičete ga da je dohvati, kada ga izazivate a on se nalazi u boksu i slično. Naravno, ne treba ni napominjati koliko iritirajuće na psa može djelovati kada mu duvate u uši ili nos, bockate po tijelu ili kada ga zgrabite za njušku.

Bez obzira na to što vam se čini da je psu igra interesantnija ako ga zadirkujete, treba da znate da stvarate samo suprotan efekat. Ono što vi vidite je da pas skače, laje, cvili, neprestano tražeći lopticu. A realnost je da je pas uznemiren, pod stresom i što češće ponavljate takav postupak sve više negativnih emocija se nakuplja u psu, što može dovesti do problematičnog i opasnog ponašanja psa.

Posljedice zadirkivanja

Zadirkivanje psa može imati opasne posljedice. Može se desiti da pas postane hiperaktivan i u velikoj mjeri van kontrole. Konstantno zadirkivanje može rezultirati time da pas izgubi povjerenje i da počne da izbjegava ljude.

Treba da znate da je pas kojeg izazivate uvijek na ivici: kako njegova tolerancija opada i frustracija raste, često se može desiti da u tom slučaju počne da ispoljava agresivno ponašanje.

Veoma je važno da ste svjesni činjenice da se pas zadirkivanjem zapravo uči agresivnom ponašanju. Psi koji se dresiraju za napad i odbranu su često trenirani uz pomoć ove tehnike. Takvi psi će na svako zadirkivanje odgovoriti agresijom i ujedanjem.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *