Kako se mačke uvijek dočekaju na noge?

Popularna izreka koja kaže da ,,mačke imaju devet života” najvjerovatnije proizilazi iz njihove sposobnosti da se uvijek dočekaju na svoje noge. Cuko vam otkriva zašto je to tako.

Mačke imaju refleks koji im pomaže da se uvijek isprave dok padaju. Ispostavilo se da brojni dobrovoljni i nevoljni refleksi rade u tandemu te na taj način, prilikom pada, mačke su u stanju da izvrću svoje tijelo u različitim pravcima kako bi se na kraju uvijek dočekale na noge.

Mačke su čak i u stanju da produže svoje zadnje noge kako bi se stvorio efekat ,,padobrana”. Istovremeno povlače i svoje prednje šape kako bi povećale brzinu rotacije prednjeg dijela svog tijela.

Sve životinje koje obitavaju na drvetu posjeduju ovaj refleks ispravljanja u vazduhu. Mačke su zadržale ovaj refleks  i evoluirale kako bi izdržale padove, iako su prije više od devet hiljada godina napustile drveće kako bi živjele sa ljudima u zatvorenom prostoru.

Mačke su čuda koja prkose smrti, zahvaljujući ovim elementima svoje fizionomije:

  • Mačke mogu da odrede koji je put ka dolje kako vizuelno tako i pomoću koščica koje se nalaze u njihovim ušima.
  • Zapremina vs. masa: mačije tijelo ima veliku površinu u odnosu na težinu.
  • Svaki dan je dan za vježbanje mišića nogu! Njihove noge su dugačke i mišićave, a energiju koja je potrebna za penjanje vrlo lako preusmjeravaju i na spuštanje.
  • Mačije noge su postavljene pod iskošenim uglom u odnosu na tijelo, što ih zajedno sa fleksibilnim zglobovima čini sjajnim armotizerima.
  • Mačija kičma je izvanredna zahvaljujući tome što se sastoji od 30 pršljenova.
  • Fleksibilnom skeletu mačke fali ključna kost, što je takođe korisno tokom pada.

Iako je tijelo mačke dizajnirano tako da se uvijek dočeka na noge, nikada ne smijete testirati ovu njihovu vještinu! To je jako glupa i opasna ideja: mačka koja je odgurnuta ili namjeno bačena sa visine nema prednost kakvu bi imala u slučaju da izgubila uporište ili pogrešno procijenila svoje korake.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *