Kako znati da li je pas letargičan?

Da li ste se nekada zabrinuli zbog činjenice da vaš pas previše spava? U prosjeku psi spavaju 12 – 14 sati dnevno, ali kako razlikovati oubičajnu naviku u spavanju od letargije?

Dok se čini da su psi koji dugo spavaju letargični, kako biste to ustanovili, potrebno je da posmatrate psa dok je budan. Letargični psi će biti bezvoljni i imati malo energije u toku dana.

Još jedan od simptoma letargije je gubitak apetita i nezainteresovanost za igru i poslastice. Pas će pokazivati nedostatak entuzijazma kada su u pitanju šetnja i igranje. Osim toga, letargiju ćete prepoznati i po tome što se pas povlači i ne obraća pažnju na porodicu i ostale pse.

Problemi koji su povezani sa letargijom

Letargija kod pasa može biti urokovana različitim zdravstvenim stanjima. Kod mladih pasa letargija može biti prouzrokovana infektivnim bolestima kao što su: parvovirus, paraziti, pseći kašalj, upala pluća, neuhranjenost, hipoglikemija (nizakn nivo šećera u krvi).

Kada su u pitanju odrasli psi, letargija se najčešće dovodi u vezu sa tumorom, artritisom, bolestima jetre, srca ili bubrega, krpeljnim bolestima i hiptireozom.

Kako pomoći letargičnom psu?

Pobrinite se da psu bude što je udobnije moguće. Neka pas odmara u onom kutku kuće gdje je temperatura pogodna. Iako apetit varira kod letargičnog psa, ipak vodite računa da ima redovne obroke (ali ne treba da jede na silu) i dovoljno svježe vode.

S vremena na vrijeme se i najzdravijem psu može desiti da ima dane kada pokazuje da ima minimum energije. Međutim, ako je to stanje koje se ponavlja iz dana u dan, duži vremenski period, onda je potrebno da zakažete termin kod veterinara, kako biste uklonili svaku sumnju na bolesti koje se dovode u vezu sa letargijom.

Komentariši