Kako prepoznati i liječiti infekciju uva kod pasa?

Pseće uši su jedinstvene. Psi imaju duge ušne kanale sa vertikalnim i horizontalnim komponentama, što stvara oblik latiničnog slova J ili L. Taj oblik lakše zadržava spoljne elemente, što na kraju može da dovede do infekcije ušiju, piše u autorskom tekstu veterinarka Amanda Simons.

Infekcije ušiju kod pasa su česte, pa je važno da ih prepoznate i reagujete pravovremeno.

Tipovi ušne infekcije
  • Otitis externa: upala ušnog kanala
  • Otitis media: upala srednjeg uva
  • Otitis interna: upala unutarnjeg uva

Otitis externa je najčešća od ove tri infekcije jer je ovo dio uva najizloženiji spoljnim faktorima. Infekcije uva mogu biti akutne (sa brzim početkom) ili hronične i ponavljajuće.

Psi mogu imati infekciju u jednom ili oba uva.

Znaci infekcije ušiju

Zdravo pseće uho je čisto i suvo. Normalno je da male količine mikroskopskih bakterija žive u spoljnjem dijelu ušnog kanala, ali kada se prljavština skupi ili ako se ugrozi normalan, zdrav ušni kanal, te bakterije mogu stvoriti infekciju.

Uobičajeni znaci upala psa uključuju:

  • Crvenilo
  • Miris
  • Svrbež / grebanje
  • Bol
  • Odmahivanje glavom
  • Nagib glave
  • Pražnjenje

Povremeno psi mogu imati problema sa gubitkom sluha ili  ravnoteže. U vrlo rijetkim slučajevima, može uticati na gubitak apetita.

Kako liječiti infekciju uva?

Infekcija uva se ne može liječiti kod kuće. Ovo stanje zahtijeva intervenciju veterinara i ljekove koji će na pravi način vratiti ušni kanal u zdravo stanje.

Veterinar je tu da pregleda ljubimca i donese pravu terapiju.

Veterinarka Vendi Bruks dodaje da, ako je uvo puno prvljavštine, veterinar treba da ga temeljno i duboko očisti dok je pas pod sedativima.

Vaš će veterinar vjerovatno testirati prljavštinu u uvu ili izvesti snimke uva vašeg psa kako bi odabrao odgovarajući tretman.

Možda će biti potrebno testiranje krvi kako bi se provjerilo ima li endokrinih bolesti.

Za procjenu ozbiljnosti bolesti ili bolesti unutrašnjeg uva možda će biti potrebne i rendgenske snimke lobanje, CT ili MRI.

Jednom kad se saznaju detalji upale uha vašeg psa, terapija će se vjerojatno sastojati od više elemenata koji mogu uključivati topikalnu, oralnu ili hiruršku terapiju.

Kako spriječiti infekciju uva?

Regularno četkanje, čišćenje ušiju su ključ prevencije.

Za čišćenje uva potrebni su profesionalni proizvodi za tu namjenu.

Nikako se ne smije koristiti alkohol i pamučni štapići koji mogu da se zaglave.

Idealno je da prvo čišćenje ušiju odradite sa svojim veterinarom, kako bi vam dao smjernice i osigurao da ovaj delikatni proces odradite na pravi način.