Cukove priče: Džek je spasio 29 ljudi i postao pas vijeka!

Džek iz Svonsija (Vels) bio je crni retriever sa gustom dlakom zbog čega su ga često miješali sa njufaundlenderom.

Iako je bio manje fizičke konstrukcije od njufaundlendera, mnogi su smatrali da pripada ovoj rasi jer je navodno i rođen u Njufaundlendu.

Svoj život je proveo u okolini Svonsija, sa svojim vlasnikom Vilijamom Tomasom.

Ovaj cuko rođen 1930. godine postao je poznat po svojim herojskim akcijama u vodi.

U fokus tadašnje javnosti došao je ljeta 1931. godine. Tada mladi cuko spasio je plivača koji se davio naočigled prolaznika. Ono što tada nije bilo poznato je činjenica da je Džek samo par nedjelja ranije spasio 12-godišnjeg dječaka, koji je počeo da se davi u vodi.

Akcija spasavanja plivača pred ljudima je dospjela u medije, pa je ovaj hrabri cuko dobio srebrnu ogrlicu od gradskih vlasti, a i njegova fotografija krasila je lokalne medije.

Tokom 1936. godine, Džek je osvojio nagradu i za „Najhrabrijeg psa godine“ od strane „Star“ novina u Londonu.

Gradonačelnik Londona dodijelio mu je srebrnu posudu, a Nacionalna pseća liga dodijelila mu je i dvije bronzane medalje.

Preminuo je 1937. godine, nakon što je pojeo otrov za pacove. Vijest o smrti Džeka prenijeli su mediji širom Britanije, a „Notingem žurnal“ u izvještaju iz petog oktobra 1937. o smrti ovog specijalnog cuka navodi da je u svom životu spasio 29 ljudi, iako je taj broj zvanično 27.

Džek je dobio i spomenik na šetalištu u Svonsiju, a 2000. godine Džek iz Svonsija proglašen je psom vijeka od strane „Njufaund prijatelja Bristola“, koji treniraju pse za akcije spasavanja u vodi.

foto: swanseacity.com, wikipedia