Čovjekoliki majmuni postali prvi primati koji su primili vakcinu protiv COVID-19

Čovjekoliki majmuni u zoološkom vrtu u San Dijegu primili su vakcine protiv koronavirusa i tako ušli u istoriju kao prvi primati izvan ljudske populacije koji su primili vakcinu.

Sastav vakcine je napravljen inicijalno za pse i mačke, a zvaničnici iz San Dijega odlučili su se da vakcinišu majmune nakon što se u januaru ove godine dogodio i prvi prenos koronavirusa na čovjekolike majmune.

Vakcinu je primilo devet životinja, četiri orangutana i pet bonoba. Među primaocima vakcine je bila i ženka Karen, koja ima 28 godina, a 1994. godine je takođe ispisala istoriju, kao prvi čovjekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu.

Portparolka zoološkog vrta rekla je za “CNN” da su životinje dobro,  te da nijesu imale neželljene reakcije na vakcinu.

Osam gorila koje su u januaru bile pozitivne na koronavirus su sada dobro i nijesu vakcinisani jer stručnjaci smatraju da je njihov imuni sistem već razvio antitijela za borbu protiv virusa.

U svijetu se procjenjuje da ima manje od pet hiljada gorila u divljni, koje žive u grupama. Zbog toga se strahuje da bi eventualna infekcija virusom značajno smanjila populaciju ove ugrožene vrste.