Cuko otkriva: Da li psi mogu imati glavobolju?

Ako ste imali glavobolju, znate kako vas može prikovati za krevet i uticati na vaše raspoloženje. Ukoliko ste vlasnik psa, možda ste se i pitali da li takav osjećaj može imati i vaš ljubimac.

Cuko.me ima odgovor,a on je potvrdan.

Glavobolje izazivaju dosta polemika kod veterinara, jer ih je teško dijagnostifikovati, s obzirom da psi ne mogu da pričaju i da kažu u čemu je problem.

Glavobolje kod pasa izazivaju jaki mirisi, s obzirom na snažne receptore koje psi imaju. Glavobolja se najčešće manifestuje kroz osjetljivost na svijetlo i sunce, odbijanje izlaska vani, odbijanje hrane, držanje glave nisko.

Pored mirisa koji ne prijaju ljubimcu, glavobolju uzrokuju i alergijske reakcije, prehlada, vrućina i pretjerano pomjeranje glave tokom nekih aktivnosti.

Glavobolje se ne zadržavaju dugo, pa nije potreban poseban tretman, što nije slučaj ukoliko sumnjate da pas ima hroničnu glavobolju ili migene. Pregled je obično dovoljan, no nekada se zahtijeva i snimanje ljubimca.

Ukoliko sumnjate da vaš pas ima glavobolju, posjetite veterinara, kako bi dobili pravilan savjet, s obzirom da je procjena situacije vrlo važna.

Izbjegavajte da mazite psa po glavi kada ima glavobolju, pustite ga da odmara i obezbijedite mu nekom tamnije i mirno mjesto, gdje može odmarati.

Komentariši