Šta treba da znate o psu koji je napunio dvije godine?

Koja očekivanja na fizičkom i emocionalnom planu treba da imate od dvogodišnjeg psa? Saznajte zašto su ove godine najzabavnije za vašeg cuka.
Fizička zrelost

Mnogi psi su sa dvije godine fizički zreli, osim danske doge kojoj je obično potrebna još jedna godina do potpune zrelosti. Dvogodišnji psi imaju već sve stalne zube. Nema više onih sitnih, oštrih zubića. Šteneće krzno je takođe potpuno zamijenjeno. Krzno koje vidite na vašem dvogodišnjem psu je ono koje će imati do kraja života.

Kalcijum i minerali kojima su obložene kosti nogu vašeg psa, su se stvrdnuli što ga čini sposobnim da izdrži napornije vježbe, bez opasnosti od povreda. Ove godine su idealne da izvodite vašeg psa na trčanje sa vama, te da se bezbrižno takmičite sa njim u izdržljivosti, brzini i pokretljivosti.

Visina i težina psa se takođe ustaljuju do druge godine. Možda ste već i primijetili kako vašem psu više i nije potrebno toliko obroka kako bi ostao sit i zdrav. Slobodno mu možete ukiniti jedan obrok, kako bi izbjegli gojaznost psa.

Emocionalna zrelost

Kad pas napuni dvije godine, primijetićete da se više ne ponaša kao štene. U mnogo manjoj mjeri će raditi ono što mu je zabranjeno, a otkrićete kako postaje pažljiviji tokom treninga. U ovoj dobi, sa psom je važno nastaviti trening i dresuru koju je imao kao štene. Postaće dovoljno zreo da bude uspješan tokom treninga koji zahtijeva koncentraciju i samokontrolu. U isto vrijeme, imaće dovoljno energije za igru sa vama i drugim psima, trčanje, penjanje i hvatanje loptice. Zato uživajte sa svojim ljubimcem i sigurno ćete i vi imati divne uspomene na njegove najbolje godine.

 

Komentariši