Zašto moj pas ne pije vodu?

Svaka rasa psa ima jasno definisanu količinu vode koju ljubimac treba da unese na dnevnom nivou. Količina zavisi od težine ljubimca, iako se preporučuje da svježa voda bude dostupna vašem cuku u svakom momentu.

Problem neće biti pretjeran unos vode, već nedovoljan. Psi koji unose dovoljno vode imaju lijepe i sjajne oči i vlažne desni.

Nasuprot hidriranom cuku je pas čije su desni “ljepljive”, što je prvi, najjasniji i najčešći pokazatelj dehidracije.

Cuko.me donosi vam razloge zbog kojih psi mogu da dehidriraju
  1. Ograničen pristup vodi (psu bi trebalo obezbijediti svježu vodu u čistoj posudi 24 časa, jer pas može odbiti vodu iz prljave i kontaminirane posude
  2. Promjena vode – psi su osjetljivi na vodu koju piju, pa tako promjena mjesta stanovanja može dovesti do odbijanja vode
  3. Hrana – tip hrane koju pas jede doprinosi hidrataciji. Neka hrana je manje vlažna od druge, pa unos vode zavisi i od vlažnosti hrane.
  4. Oralne bolesti – neka medicinska stanja utiču na sposobnost psa da pije vodu. Povreda zuba i tumori u ustima čine unos vode bolnim procesom. Lom ili povreda vilice takođe utiče na unos vode.
  5. Mučnina – bolesti bubrega izazivaju žeđ u ranijim fazama, Mučnina koja nastaje kako odmiču problemi sa bubrezima ne pomaže unosu vode kod cuka. Tu su i bolesti koje uzrokuju zapaljenje gastrointestinalnog trakta, poput pankreatitisa.
  6. Neurološke bolesti – iako rijetke, neke neurološke bolesti dovode do žeđi kod pasa.

Veoma je važno da prepoznate promjene u ponašanju svog ljubimca, kako bi na vrijeme mogli da reagujete. Ne zaboravite da se savjetujete sa veterinarom, jer uz njihovu stručnost i vaša zapažanja, cuko će dobiti tačniju dijagnozu i brže i bolje liječenje.

Komentariši