Spriječite pojavu lajmske bolesti kod pasa

Znamo da su psi i ljubimci generalno skloni tome da ih napadnu buve i krpelji. Osim što im to predstavlja neugodnost, ovi paraziti im mogu putem ujeda prenijeti i neke ozbiljne bolesti.

Lajmska bolest je oboljenje koje se može javiti i kod ljudi i kod životinja, a izaziva je bakterijski patogen borrelia burgdoferi. Ovu bakteriju prenose krpelji iz roda Ixodes, koji se nalaze na površini trava čekajući priliku da se zakače za vašeg ljubimca ili čak za vas.

Simptomi lajmske bolesti kod pasa podrazumijevaju groznicu, anoreksiju i kod nekih pasa artritis. Međutim, često se može desiti da se simptomi ovog oboljenja neko vrijeme uopšte ne ispoljavaju, što otežava njeno liječenje.

Ukoliko se ne liječi na vrijeme, lajmska bolest kod pasa dugoročno može izazvati otkazivanje rada bubrega i nepravilan rad srca, kao i neurološke poremećaje, čiji ishod može biti fatalan.

Pa kako zaštiti ljubimca od lajmske bolesti?

Najbolji lijek za ovu, kao i za sve ostale bolesti je prevencija. Na sreću naših krznenih prijatelja, na tržištu postoji veliki broj proizvoda, kao što su tablete i ogrlice protiv buva i krpelja, koji uspješno odbijaju ove parazite od ljubimaca. Ali je veoma bitno redovno koristiti ove preparate za zaštitu od parazita.

Ako se, pak desi da pas bude zaražen ovom bolešću, liječenje se vrši antibioticima, a tretman može trajati i po nekoliko nedjelja. Zato ne čekajte lijepo vrijeme nespremni, već sada na vrijeme obezbijedite vašem psu adekvatnu prevenciju od ove bolesti. Treba da upamtite, da idealno vrijeme za igru i šetnju vašeg ljubimca donosi i opasnosti po njegovo zdravlje, jer krpelji ne čekaju velike vrućine, već se javljaju sa prvim lijepim vremenom.

Komentariši