Suva ili mokra pseća hrana: Šta je bolje?

Treba da odlučite kako ćete hraniti vašeg ljubimca, ali veliki izbor hrane samo djeluje zbunjujuće na vas? Neki vlasnici svoju odluku o ishrani psa temelje na osnovu iskustva sa prethodnim ljubimcem, drugi će pak poslušati preporuke prijatelja, a neki će se osloniti na savjete odgajivača i veterinara. A ne treba zaboraviti ni uticaj brojnih brendova pseće hrane, koji tvrde da su njihovi proizvodi najbolji.

Ne paničite, jer izbor može biti mnogo jednostavniji nego što se čini. Što se tiče izbora između suve ili mokre hrane, Cuko je za vas pripremio analizu i jedne i druge vrste. Na osnovu njihovih prednosti i mana možete se lakše odlučiti koja više odgovara vašem psu.

Mokra pseća hrana
Prednosti

Ne piju sve životinje onoliko vode koliko bi trebalo, a mokra hrana je odličan način da se obezbijedi potrebna hidratacija ukoliko vaš ljubimac ne pije dovoljno vode. Osim toga, mokra hrana je veoma praktičan izbor, kada uzmemo u obzir zdravstvena pitanja. Naime, neki stariji psi imaju slabija olfaktorna čula, pa imaju tedenciju da jedu samo hranu koja ima jači miris i ukus, a upravo takva je mokra hrana. Ova vrsta hrane je takođe odličan izbor kada je pas bolestan i ne može da nanjuši hranu onako dobro kao inače ili mu se smanji apetit. Na ovaj način oni će ipak unijeti vitamine, minerale i proteine koji su im potrebni za održavanje zdravlja. Vlažna hrana ima prednost i kod pasa kojima fale zubi ili imaju mala usta i loše poravnanu vilicu.

Mane

Osim kvaliteta koji pruža, vlažna hrana ima i neke mane. Ako  vaš ljubimac halapljivo jede, može napraviti veliki nered dok jede mokru hranu. Međutim, ono što je mnogo veća mana od nereda jeste rok trajanja mokre hrane. Kada jednom otvorite konzervu mokre hrane, preporučljivo je da se istog dana i potroši, inače će se pokvariti. To znači da je morate pokriti i držati na hladnom mjestu do sljedećeg obroka vašeg mezimca. Još jedna mana se tiče ne samo vašeg ljubimca, već i vašeg džepa. U zavisnosti od kvaliteta (a želite samo najkvalitetniju hranu za svog cuka u vašem budžetu)  mokra hrana može biti mnogo skuplja od suve i morate je kupovati u malim količinama, upravo zbog već navedenog razloga koji se tiče roka trajanja.

Suva pseća hrana
Prednosti

Suva hrana je najpogodnija za skladištenje i ishranu ljubimaca. Hrana može dugo da stoji vani, kako bi pas mogao sam da uspostavi svoj tempo i režim ishrane, a vi ne morate da brinete da će se hrana pokvariti. Zapravo mnogim vlasnicima odgovara ova osobina suve hrane. Ako se desi da nekad morate da budete van kuće duže nego inače, možete svom ljubimcu u posudu sipati hrane dovoljno za cijeli dan.

Osim toga, vrlo je jednostavno čuvati suvu hranu – potrebna vam je kanta sa čvrstim poklopcem i neko suvo mjesto i hrana će ostati svježa i bezbjedna od insekata i glodara. Još jedna vrlina suve hrane je ta što je možete koristiti kao poslasticu da nagradite svog psa tokom treninga. Ukoliko imate više pasa, suva hrana je definitivno najekonomičnije rješenje za vas. Suva hrana može biti dobra i za dentalno zdravlje vašeg ljubimca, jer su neke vrste ove hrane specijalno formulisane i oblikovane kako bi vaš pas čistio svoje zube dok je žvaće.

Mane

Kako je i logično, suva hrana neće pružiti potrebnu hidrataciju organizmu vašeg psa kao vlažna hrana. Na ovo treba posebno da obratite pažnju ukoliko živite na podneblju sa suvom i vrućom klimom ili ako je vaš pas bolestan. Suva hrana obično ima niži nivo životinjskih proteina, što je takođe jako važno za pravilan razvoj vašeg ljubimca.

Finalna odluka

U suštini i jedna i druga vrsta hrane mogu zadovoljiti prehrambene potrebe vašeg ljubimca dok god su dobro izbalansirane i  napravljene od kvalitetnih sastojaka. Ključ odluke leži u tome kakva će hrana dugoročno odgovarati vašem mezimcu i vašem načinu života. Prema Cukovom mišljenju, najbolja opcija je da uvrstite i suvu i mokru hranu u ishranu vašeg ljubimca, miješajući ih u istoj posudi ili da uključujete mokru hranu kao povremenu poslasticu za vašeg psa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.