Ovi simptomi ukazuju na to da vaša mačka trpi bol

Mačke su poznate po svojoj osobini da odlično zamaskiraju činjenicu da osjećaju bol ili nelagodu. I dok je to velika prednost u divljini koja može mačku zaštiti od predatora, kod domaćih mačaka to je veliki problem za vlasnike. Može se desiti da je vaša mačka u velikim bolovima, a da vi toga nijeste svjesni.

Artritis, bolesti zuba i kostiju, bolesti urinarnog trakta i karcinom su samo neki od uobičajnih zdravstvenih problema koji znaju biti veoma bolni za mačke. Iako ne mogu da govore, mačke imaju svoje načine na koje će manifestovati bol. Ovo su neke od promjena u ponašanju koje mogu ukazivati na to da vaša mačka trpi bolove.

Promjena u nivou aktivnosti

Ako je mačka pretjerano manje ili više aktivna nego uobičajno, to može biti znak da je nešto boli. Mačka koja boluje od artritisa će odbijati da mijenja položaj u kojem se nalazi ili ne želi više da skače na visoke površine. Sa druge strane, kada je nešto boli, mačka može postati aktivnija u smislu nemirnog, ponavljajućeg spuštanja i podizanja tijela i teškog nalaženja pozicije koja joj je udobna.

Samopovređivanje

Dok mnogi vlasnici često povezuju ujedanje i lizanje kod mačaka sa alergijama, kućni ljubimci zapravo imaju tedenciju da iznova ližu i grizu bolno mjesto na tijelu. Ukoliko pretjeraju, može doći do infekcije kože i gubitka krzna.

Vokalizacija

Svi znamo da mačka koja sikće i reži nije baš zadovoljna, ali da li ste znali da i mačka kada prede i mjauče može na taj način da pokazuje da je u bolovima? Neke mačke predu kada su uplašene ili ranjive, tako da ta aktivnost ne mora uvijek da znači da je mačka srećna i zadovoljna.

Promjena dnevne rutine

Još jedan pokazatelj da vašu mačku nešto boli može biti nedostatak apetita. Mačka može da osjeća toliku bol ili mučninu urokovanu bolešću, da ne može da jede. Osim toga, ako primijetite da vaša mačka više ne vrši nuždu u posudi sa pijeskom, to može biti zbog toga što je od bolova suviše oslabila da uđe u posudu ili da čak ne može da dosegne od nje. Ako vaša mačka više ne dozvoljava da je mazite dok vam sjedi na krilu, može se desiti da je nešto boli što je čini preosjetljivom na dodir.

Držanje tijela

Ako mačka ima bolove u trbuhu, onda će hodati pogrbljenog zadnjeg dijela leđa, štiteći na taj način svoj stomak. Možete primijetiti da će se mačka zaštitnički ponašati prema dijelu tijela koji je boli, te neće dozvoliti da joj dotaknete to bolno mjesto.

Izrazi lica

U suštini je teško pročitati ekspresiju lica kod mačaka, ali određeni izrazi mogu biti pokazatelji bolova. Neki od najčešćih su prazan pogled i širenje zjenica.

Agresija

Neke mačke mogu ostati mrzovoljne cijelog života, te je u tom slučaju teško odrediti da li se povećao njihov nivo agresije. Međutim, ako mačka koja je inače prijateljski raspoložena, iznenada počne da sikće, grebe ili ujeda, onda je moguće da želi da vam kaže da je ostavite na miru. Na taj način ona izražava nelagodu usljed bola.

Krzno je u lošem stanju

Mačke su eksperti u dotjerivanju, pa su u stanju da po nekoliko sati provedu njegujući svoje svileno krzno. Ipak, bolovi uzrokovani artritisom joj mogu otežati prevrtanje i namještanje u određene položaje prilikom njegovanja krzna. Mačka koja ,,zapusti” svoje krzno i ne dotjeruje ga uopšte može biti u velikim bolovima, te ju je potrebno pregledati.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.