Stiglo je toplo vrijeme – pazite vaše ljubimce ovih opasnosti!

Za mnoge od nas, toplo vrijeme je sinonim za zabavu. Bilo da je riječ o šetnji, kupanju, kampovanju, aktivnosti koje se sprovode vani obično se obavljaju uz naše ljubimce.

Ipak, za svakog vlasnika ljubimca važno je znati da lijepo vrijeme sa sobom donosi i potencijalne opasnosti.

Prije svega, tu su ubodi insekata. Cuko.me je već pisao o tome kako da prepoznate da je vašeg psa ujela osa ili pčela, a upravo ujedi ovih insekata mogu da, između ostalog, izazovu probleme sa disanjem kod pasa.

Komarci i buve su takođe opasnost iz reda insekata. Komarci i buve mogu da psu prenesu razne bolesti, no na sreću, veterinari posjeduju veliki broj ljekova koji mogu zaštititi vašeg ljubimca.

Izlaganje suncu je opasno. Iako je krzno tu da zaštiti ljubimca, rase koje imaju manje krzna ili su bez krzna podložne su opasnim opekotinama, čak i raku kože!

Psa zaštitite tako što ćete ga držati veći dio dana u hladu, ali i koristite sredstva za zaštitu od sunčevih zraka.

Srčani udar je takođe moguća opasnost. Ljubimci koji imaju višak kilograma su posebno pod rizikom, kao i psi sa skraćenim disajnim sistemom, poput mopseva.

Voda je takođe opasna po pse. Slana voda može da izazove dijareu i povraćanje, a zagađena voda iz rijeka i jezera može da našteti ljubimčevom organizmu.

Svi psi naravno nijesu plivači, o čemu je Cuko.me takođe pisao, pa ako imate nekog psa sa OVE liste, ostavite ga van vode kako bi i njemu i vama uživanje u toplom vremenu bilo sigurnije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *