Cuko otkriva: Zašto mačke uriniraju van kutije sa pijeskom?

Uriniranje mačaka van njihovih kutija sa pijeskom je frustrirajuće iskustvo za vlasnike maca, no nije situacija koja se ne može promijeniti.

Postoji više razloga koji mogu da uslove ovu pojavu. Kada mačka obavi nuždu van kutije sa pijeskom, najbolja odluka je da povedete macu kod veterinara, kako bi utvrdio da li postoje neki zdravstveni problemi, poput infekcije bešike.

U slučaju neke zdravstvene tegobe, mačke će odlazak ka kutiji sa pijeskom povezati sa bolom, pa će zato “posao” obaviti na nekom drugom mjestu.

Mačku nikako ne treba fizički kažnjavati za vršenje nužde van kutije sa pijeskom, pošto uzrok za takve poteze može biti i neki emocionalni okidač.  Mačka tako može imati problem sa čistoćom kutije sa pijeskom, ali i da osjeća nelagodu zbog neke osobe u okruženju, ili drugog ljubimca u kući.

Naviku da mačka vrši nuždu u kutiji sa pijeskom možete vratiti tako što ćete odvojiti posudu sa hranom i vodom i kutiju sa pijeskom, čistiti kutiju sa pijeskom dva puta nedjeljno, te u slučaju drugog ljubimca, stvoriti dovoljno prostora za privatnost mačke.

Dajte vremena vašoj mački i budite strpljivi u vraćanju njenih navika, a ukoliko ovi savjeti ne pomognu, konsultujte se sa veterinarom.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.