Pet savjeta za fizičku aktivnost mačaka koje žive u kući

Mačke koje žive u kući ili stanu zahtjevaju posebnu fizičku aktivnost. Za razliku od mačaka koje su navikle na život vani, mačke koje žive u kući ili stanu najbolje je držati pod nadzorom, te u kontrolisanom okruženju, ističu stručnjaci.

Razlog za to je činjenica da mačke koje se od rođenja nalaze u stanu ili kući naviknu na takav život, pa se ne snalaze baš najbolje na ulici. Zbog toga, Cuko.me vam donosi pet savjeta kako možete održati fizičku aktivnost mačaka na željenom nivou i u stanu ili kući.

Igračke

Kupite igračke koje mačka može da juri, poput štapa sa perjem, rukavice sa miševima i slično.

Budite uz mačku i igrajte se sa njom, kako bi spriječili potencijalno opasne situacije, poput scenarija u kom mačka može da proguta igračku.

Drvo za mačke

Drvo za mačke je igračka koju mačka obožava. Riječ je o igrački na kojoj se mačka penje, sa stubovima na koje maca može da skoči.

Laser

Mnoge mačke obožavaju da jure laser. Igranjem sa laserom vježbate i mačkin lovački instinkt. Mačka će jureći laser trčati, prikradati mu se, skakati.

Važno je napomenuti da mačku ponekad morate pustiti da “pobijedi”, jer u slučaju da joj laser konstantno bježi, izgubiće interes za igru.

Igrajte se žmurke

Mačke vole da se kriju, pa joj to i omogućite. Napravite rupe na kutijama u koje mačka, posebno mačići mogu da se sakriju, te je tražite po kući.

Šetnja na povocu

Psi naravno nijesu jedine životinje koje vole da šetaju. Mačke je moguće naučiti na povodac, pa je to sjajan način da pružite zadovoljstvo istraživanja svijeta svojoj mački, a ujedno i da je fizički stimulišete.

Šetnja na povocu eliminiše rizik od bijega mačke, kao i nezgoda poput udara automobila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.