Smartfoni negativno utiču na pse i izazivaju depresiju!

Istraživanje rađeno u Ujedinjenom kraljevstvu otkrilo je kako pretjerano korišćenje smartfona u blizini pasa može dovesti do njihove anksioznosti i depresije, prenio je „ABC 11“.

Istraživanje koje je radio tim „VetUK“ otkrilo je kako korišćenje smartfona izaziva sličnu reakciju kod pasa kao kada ih vlasnik ignoriše.

„Mi smo nacija koja je opsjednuta mobilnim telefonima. To je pak uređaj koji ugrožava važnu vezu koju imamo sa našim ljubimcima, posebno psima, ali i mačkama, iako u manjoj mjeri“, kaže za „MetroUK“ Ijan But, osnivač „VetUK“.

Mačke i psi različito reaguju

Istraživanje je takođe otkrilo da mačke ne brinu ni blizu onoliko koliko psi prate korišćenje smartfona kod svojih vlasnika.

But ističe da je razlog za to činjenica da psi više zavise od ljudi, odnosno da im je potreban „vođa čopora“.

„Pas je socijalno biće, i životinja kojoj treba čopor. Za vašeg psa, vi ste taj vođa. Psima treba povratna informacija i interakcija, a ako ste vi stalno na telefonu, ta veza se gubi”, kaže But.

Simptomi depresije, koja nastaje kao posljedica pretjeranog korišćenja telefona u društvu psa, su gubitak interesa za hranom, duže spavanje i pretjerano lizanje i grickanje šapa.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.