Predenje, mjaukanje i znakovi straha kod mačaka

O komuniciranju mačaka i načinima na koje to rade ove fascinantne životinje Cuko je već pisao. Ovog puta, pozabavićemo se mjaukanjem i predenjem kod mačaka, kao i signalima da se mačka osjeća ugroženo.

Mačke mjauču kada pozdravljaju drugu mačku, no istraživanje je pokazalo da mačke čak i više mjauču kada ostvaruju kontakt sa drugim ljudima.

Kada je usmjereno prema ljudima, mjaukanje najčešće znači traženje pažnje.

Predenje

Predenje nastaje tokom udisaja i izdisaja. Kao i mjaukanje, i predenje nastaje kod kontakta sa drugim mačkama, ali i sa ljudima. Dodatak u odnosu na mjaukanje je što predenje može da nastanke i kod kontakta sa nekim objektom.

Tako na primjer mačke predu kada se zavlače pod ćebe, ili se češkaju o neke predmete.

Iako se misli da mačke predu kada su zadovoljne, dokazano je da to i nije uvijek slučaj. Predenje je kompleksan način komuniciranja koji još uvijek nije dovoljno istražen, no dokazano je kako predenje može biti i znak da se mačka ne osjeća najbolje.

Osjećaj ugroženosti

Mačke koje se osjećaju ugroženo mogu da sikću kako bi pokazale drugim mačkama da ostanu na distanci ili da je jednostavno zaobiđu. Kada su pod stresom, mačke mogu i da na nekin način vrište, pa stručnjaci savjetuju da pratite ponašanje svoje mačke, te da se edukujete kako bi mogli na pravi način da se postavite, te da razumijete šta vam vaš ljubimac poručuje.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.