Istraživanje: Gledanje mačijih videa povećava energiju i pozitivne emocije

Uživanje i pozitivni osjećaj koji nastaje gledanjem zanimljivih i smiješnih videa u kojim su u glavnim ulogama mačke ima višestruku korist po ljude, otkriveno je u istraživanju Univerziteta za medije u Indijani.

Poznate mačke, poput „Grumpy Cat“ koja je postala viralna, zabavili su i zabavljaju ljude širom svijeta, što je bio povod da Džesika Gal Majrik odradi istraživanje u kom je učestvovalo oko sedam hiljada ljudi.

„Ljudima je vjerovatno smiješno kada istražujete uticaj gledanja videa sa mačkama. Činjenica je pak da ljudi internet za takve stvari danas najviše koriste“, kaže Majrik, te dodaje: „Ne možete ignorisati takve stvari jer je to svuda oko nas“.

Mačke rekorderi na internetu

Podaci pokazuju da je više od dva miliona videa sa mačkama postavljeno na „YouTube“-u u 2014. godini, sa gotovo 26 milijardi pregleda. To ih stavlja na prvo mjesto u odnosu broj pregleda – broj videa u svim kategorijama na ovom servisu.

Učesnici testa su se deklarisali kao ljubitelji mačaka (36%), te ljubitelji mačaka i pasa (60%).

Majrik je u zaključku navela da je jasno dokazano kako ovakvi video klipovi povećavaju energiju gledalaca, pozitivne emocije, te smanjuju negativna osjećanja.

Između ostalog, učesnici testa su naveli da je gledanje ovih videa povećalo pozitivne emocije, smanjilo anskioznost, nervozu i tugu.

Učesnici su naveli i da često na poslu gledaju zanimljive videe mačaka, kao i da su upoznati sa nekim poznatim mačkama, poput gore pomenute „Grumpy Cat“.

„Iako su gledali klipove na „YouTube“-u dok su radili i tako se trudili da im vrijeme brže prođe, njihove emocije su doživljavale promjene. To je na kraju pomagalo nekim ispitanicima da bolje riješavaju poslovne zadatke“, kazala je Majrik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *