Cukovi benefiti: Vlasnici pasa duže šetaju od onih koji nemaju pse

Uticaj pasa na život čovjeka je višestruko pozitivan, a na listi benefita života sa krznenim ljubimcima je i čovjekova fizička aktivnost.

Naime, istraživanje objavljeno u „BMC Public Health“ listu pokazalo je da vlasnici pasa u prosjeku šetaju 22 minuta dnevno duže od ljudi koji nemaju pse.

„Ne samo da smo primjetili porast što se tiče fizičke aktivnosti, već je intezitet bio zadivljujući“, kaže autor istraživanja Danijel Mils sa Univerziteta Linkoln.

Učesnici istraživanja su bili muškarci i žene u svojim 60-im godinama. Neki od njih su imali pse, neki nijesu, a nosili su spravu koja je 24 časa mjerila brzinu, distancu i druge faktore. Rezultati su iznenadili Milsa, koji nije vjerovao da je tolika razlika u fizičkoj aktivnosti.

Vlasnici pasa žive duže

„Ovo je sjajno istraživanje. Savjet je da se nedjeljno šeta 150 minuta bržim tempom, poput onog koji je prikazan u Milsovom istraživanju. Ako pogledate neka druga istraživanja, vidjećete da vlasnici ljubimaca žive duže od onih koji ih nemaju“, kaže Robert Salis, fitnes stručnjak iz Kalifornije.

U svojoj studiji Mils je otkrio da je brzina šetnje oko 5 kilometara na čas, što se ne smatra običnom šetnjom čovjeka, pa je efekat gotovo jednak kao i trčanje. Više šetnje znači i bolje zdravlje, a posebno je korisno za srce.

Šetnja ritmom kojim se šeta sa psom smanjuje krvni pritisak, holesterol i dijabetes tip 2. Pored fizičke aktivnosti, psi smanjuju i depresiju i stres, te izazivaju sreću kod vlasnika, što je svakako odlična preporuka da, ukoliko nemate, nabavite ili udomite psa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.