Šest načina kojim ljubimci pomažu našem zdravlju

O ljubavi koju nam naši ljubimci pružaju već smo govorili, a to nije jedino što nam naši drugari pružaju. Kućni ljubimci takođe pomažu i zdravlju čovjeka, i to na više načina.

Fizička aktivnost

Prije svega, svaki ljubimac zahtjeva fizičku aktivnost. To znači i da mi, kao vlasnici, moramo se fizički aktivirati zbog svojih ljubimaca.

Na primjer, 30-minutna šetnja na dan poboljšava cirkulaciju krvi, zdravlje srca i moždane funkcije.

Smanjuju stres

Studija “Human-Animal Bond Research Initiative”, najveće online baze istraživanja o odnosu ljudi i kućnih ljubimaca, otkrila je kako nam psi pomažu da ostanemo zdravi u poznijim godinama života.

Izvršni direktor ove kompanije Stiv Feldman ističe da su istraživanja gotovo jednoglasna u činjenici da psi smanjuju nivoe kortizola, primarnog hormona stresa, te da povećavaju hormon sreće oksitocin.

Pomažu u radu srca

“American Heart Association”, organizacija koja se bavi bolestima srca, saopštila je u svom istražu+ivanju kako ljubimci smanjuju rizik od bolesti srca, smanjujuči pritisak i nivo holesterola.

“University of Minnesota’s Stroke Institute”, koji se bavi problemom srčanog udara, objavio je istraživanje u kom se pokazalo da mačke pomažu osobama koje pretrpe srčani udar.

Osjećamo se dobro

Provoditi vrijeme sa ljubimcem znači i otpuštanje endorfina, koji signalizira našem mozgu da se osjećamo dobro.

Daju nam svrhu

Ovaj benefit se posebno ističe kod starijih ljudi. Kućni ljubimci su i obaveza, pa starije osobe, posebno one koje same žive, sem društva imaju i obavezu, koja čini da se kreću, ali i da znaju da je uz njih uvijek neko ko od njih i zavisi.

Pomažu kod pamćenja

Ljubimci takođe pomažu kod gubitka pamćenja. Pacijentima koji pate od Alchajmerove bolesti pokazivali su bolje rezultate na kontrolnim testovima kada su uz njih bili ljubimci.

Takođe, osobe koje pate od ove bolesti, ili imaju gubitak pamćenja, prisjetiće se psa iz mladosti uz drugog psa, što izaziva veliku radost kod ovih pacijenata.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.